MAJLIS Paralimpik Malaysia (MPM) percaya kontinjen negara mampu menyumbang empat pingat emas pada Sukan Paralimpik Paris 2024 dari 28 Ogos hingga 8 September ini

Presiden MPM, Datuk Seri Megat D. Shahriman Zaharudin berkata pingat itu berkemungkinan dimenangi dalam sukan olahraga, badminton dan powerlifting.

“Setakat ini, 20 atlet telah mengesahkan tempat secara rasmi di Paris dan kami menjangkakan jumlah terakhir adalah sekitar 25 hingga 27 atlet apabila jendela kelayakan ditutup pada 9 Julai,” kata Shahriman hari ini.

“Kami masih belum meletakkan sasaran rasmi untuk temasya itu, namun, saya percaya kami mampu memenangi empat emas di Paris.

Presiden Majlis Paralimpik Malaysia (MPM), Datuk Seri Megat D. Shahriman

“Sudah tentu kami berharap mereka yang memenangi emas di Tokyo 2020 akan dapat mempertahankan pingat mereka.

“Kami, bagaimanapun, mempunyai beberapa atlet yang akan datang yang mungkin boleh melakukan satu atau dua kejutan di Paris.

“Saya tidak mahu menamakan dan memberi tekanan tambahan kepada mereka, tetapi saya yakin dengan kebolehan mereka. Mereka telah menunjukkan banyak peningkatan.

“Pada masa ini, semua pencabar pingat utama kami berada dalam keadaan baik dan bebas daripada kecederaan serius.”

Malaysia memenangi tiga emas dan dua perak pada Sukan Paralimpik Tokyo 2020.

Pingat emas dimenangi oleh Bonnie Bunyau Gustin (angkat kuasa 72kg), Cheah Liek Hou (perseorangan badminton SU5) dan Latif Romly (lompat jauh olahraga T20).

Malaysia akan memenangi empat emas jika tidak kerana Ziyad Zolkefli (lontar peluru olahraga F20) hilang kelayakan kerana hadir lewat tiga minit ke bilik panggilan sebelum acaranya. Kuartet itu sekali lagi dijangka bersinar di Paris.

Latif dan Bonnie adalah pilihan utama dalam acara mereka walaupun persaingan akan menjadi lebih sengit untuk Cheah dan Ziyad.

Pemain badminton yang sedang meningkat naik, Amin Burhanuddin (perseorangan SL4), yang akan bersaing dalam kategori berbeza daripada Cheah, juga dilihat berpotensi untuk memenangi pingat.

Kontinjen negara memenangi tiga emas dan satu gangsa di Rio 2016, yang juga merupakan kali pertama Malaysia mampu meraih emas di Paralimpik.