TRAGEDI Hillsborough kekal sebagai bencana sukan terburuk di United Kingdom (UK).

Senyap minit di Anfield pada Ahad lepas untuk mengenang 97 penyokong Liverpool yang terkorban di Hillsborough, adalah ‘yang paling menghormati’ pernah disaksikan Jurgen Klopp.

Pengurus Liverpool itu memuji penyokong Arsenal atas penghormatan menyentuh perasaan ​​mereka sebelum keputusan berakhir seri 2-2.

Hari Sabtu, 15 April menandakan 34 tahun sejak bencana sukan terburuk di UK.

Penyokong Liverpool maut berikutan dihempap ​​di stadium Sheffield Wednesday sebelum perlawanan separuh akhir Piala FA menentang Nottingham Forest pada 1989.

Inkues ke atas bencana itu memutuskan peminat telah dibunuh secara tidak sah.

Pada hari Sabtu, Klopp dan kapten kelab Liverpool Jordan Henderson akan memberi penghormatan kepada 97 di Anfield.

“Ia mungkin merupakan minit paling hormat berdiam diri yang pernah saya saksikan.

“Tiada bunyi apa-apa selain bayi kecil. Anda boleh mendengar bayi itu menunjukkan betapa senyapnya,” kata Klopp mengenai senario itu di stadium Liverpool.

Musim ini telah menyaksikan peningkatan dalam laungan tragedi dan Liga Perdana Inggeris sedang berusaha untuk menangani isu yang tidak boleh diterima sebagai keutamaan.

Terdahulu pada bulan April, Liverpool berkata ia harus berhenti selepas lagu-lagu berkaitan bencana Hillsborough dinyanyikan oleh beberapa penyokong Chelsea semasa mereka seri 0-0 di Stamford Bridge.

Pada bulan November, Persatuan Bola Sepak menyatakan kebimbangan mengenai kebangkitan nyanyian yang menjijikkan, manakala pada bulan Februari, Manchester United dan Leeds United mengutuk sekeras-kerasnya nyanyian mengenai tragedi bersejarah ketika mereka bertemu di Elland Road.

“Saya tidak mempunyai penjelasan (untuk nyanyian). Penyokong bola sepak boleh menjadi kumpulan yang sangat jahat.

“Jika anda mendapati titik lemah dalam seseorang, anda hanya meletakkan jari anda di dalamnya. Banyak kumpulan, penyokong bola sepak, bersalah dalam hal itu. Bukan sahaja dalam bola sepak tetapi sukan secara umum,” kata Klopp.