PENGURUS Manchester City, Pep Guardiola membidas jadual Piala FA selepas pasukannya menewaskan Chelsea 1-0 untuk mara ke final pada awal pagi Ahaf, tiga hari selepas impian treble mereka ditamatkan dengan kekalahan menerusi sepakan penalti oleh Real Madrid dalam Liga Juara-Juara.

Gol lewat oleh Bernardo Silva membuatkan City akan berkunjung lagi ke Wembley walaupun mereka menentang pasukan Chelsea yang dihukum kerana tidak mengambil banyak peluang yang dicipta.

City, yang turun tanpa penyerang utama Erling Haaland, tidak bermain seperti biasa walaupun mara ke satu lagi final, Guardiola jelas gelisah dengan kekurangan masa pemulihan pasukannya selepas tersingkir dari Liga Juara-Juara pada Rabu lepas.

Bernardo Silva menebuskan kekecewaan Liga Juara-Juara dengan menjaringkan gol yang membawa City ke perlawanan akhir Piala FA. (Sumber Gambar: Getty Images)

“Ia tidak boleh diterima untuk membenarkan kami bermain hari ini,” kata Guardiola kepada pasukan pakar BBC di tepi padang. “Ia adalah mustahil, untuk kesihatan pemain. Ia bukan perkara biasa. Ia tidak boleh diterima. 120 minit, emosi Madrid, cara kami kalah, secara jujur.

“Saya tahu negara ini istimewa (dengan Piala FA) tetapi ia untuk kesihatan pemain. Saya tidak faham bagaimana kami bertahan hari ini.

Guardiola tidak dapat memahami mengapa perlawanan City menentang Chelsea tidak dijadualkan pada hari Ahad berbanding pertembungan separuh akhir Manchester United dengan pasukan divisyen dua Coventry City, yang kedua-duanya tidak perlu bermain pada pertengahan minggu.

Chelsea melepaskan peluang untuk bermain di perlawanan akhir Piala FA. (Sumber Gambar: Getty Images)

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, beliau memuji mentaliti pemainnya. “Apa yang mereka lakukan hari ini adalah antara perkara terbaik yang pernah saya lihat daripada sekumpulan pemain selepas 120 minit bola sepak pada hari Rabu,” katanya.

“Saya hanya mahu melindungi pemain saya. Ia masuk akal. Saya tidak meminta sesuatu yang istimewa atau keistimewaan.”

Penyingkiran kepada Real menamatkan harapan City untuk meraih treble kedua berturut-turut tetapi jaringan Silva memastikan mereka masih berada di landasan yang betul untuk memastikan kejuaraan berganda Liga Perdana Inggeris/Piala FA.

“Kami gembira dengan satu lagi perlawanan akhir dan satu lagi peluang untuk memenangi trofi,” kata Silva, yang menebus kesilapannya dalam penentuan sepakan penalti.

“Kami telah melakukannya sepanjang tahun berkali-kali. Cara pasukan ini bertindak balas terhadap kekecewaan dan kekalahan sentiasa dalam cara terbaik. Hari ini sekali lagi pasukan itu menunjukkan banyak watak.”