PEP Guardiola mengalu-alukan gelaran musim 2023/2024 dengan membayangkan mesej bahawa dia akan meninggalkan Manchester City.

Guardiola membocorkan maklumat mengenai meninggalkan Stadium Etihad selepas membawa The Citizens meraih kejuaraan kelapan mereka.

Bekas pemain tengah pasukan kebangsaan Barcelona dan Sepanyol itu menyatakan bahawa peluangnya untuk meninggalkan Manchester adalah lebih besar daripada tinggal bersama Kevin De Bruyne dan rakan-rakannya.

“Sebenarnya saya lebih hampir untuk pergi daripada kekal. Sudah lapan tahun dan akan memasuki tahun kesembilan,” kata Guardiola ketika ditanya oleh Sky Sports.

“Kami telah bercakap dengan kelab, saya rasa ingin kekal sekarang. Saya akan kekal musim depan kerana saya juga perlu melihat pemain, jika mereka mengikut saya maka mereka akan mengikut kami dan pada musim ini kami akan bercakap, tetapi lapan atau sembilan tahun kita akan lihat,” tambahnya.

Guardiola, yang hadir menguruskan Man City pada 2016, masih mempunyai kontrak sehingga musim depan.

Salah seorang tokoh yang membawa perubahan dalam corak permainan bola sepak dunia menyatakan mahu berpindah dari Man City bukanlah idea yang baru tercetus.

“Saya sudah merasainya sejak musim lalu. Kami berada di Istanbul dan saya berkata, ‘Semuanya sudah berakhir. Apa yang saya buat di sini? Tiada apa-apa lagi’.

“Tetapi saya mempunyai kontrak. Saya di sini dan saya masih menikmati detik-detik “Kadang-kadang saya letih tetapi kadang-kadang saya juga terlepas,” jelasnya dalam sesi sidang media.