PIALA Asia 2023 akan menghimpunkan bukan sahaja bakat terbaik benua itu di atas padang, tetapi juga beberapa minda taktikal yang hebat dari seluruh dunia untuk mengetuai 24 pasukan kebangsaan.

Kumpulan E paling mencuri hati rakyat Malaysia yang menyaksikan edisi kali ini kerana melibatkan kemunculan semula Harimau Malaya yang turut beraksi bersama pemenang dua kali, Korea Selatan dan Jordan serta Bahrain.

Impian Korea untuk kembali ke puncak bola sepak Asia buat kali ketiga dalam sejarah mereka terletak di bahu legenda Jerman, Jurgen Klinsmann. Juara Piala Dunia dan Eropah sebagai pemain, Klinsmann adalah orang Jerman kedua yang menguruskan Taegeuk Warriors selepas Uli Stielike.

Klinsmann menggantikan Paulo Bento pada Februari 2023 dan berharap untuk memenangi trofi benua kedua sebagai pengurus, setelah membantu Amerika Syarikat menjulang gelaran Piala Emas CONCACAF 2013 sedekad lalu.

Jurgen Klinsmann

Kembali ke kejohanan buat kali kedua adalah ketua jurulatih Bahrain, Juan Antonio Pizzi. Lelaki asal Sepanyol itu sebelum ini mengendalikan Arab Saudi dalam edisi terakhir Piala Asia, di mana mereka disingkirkan oleh Jepun dalam Pusingan 16. Dia hanya menerajui selama lima bulan, selepas menggantikan Helio Sousa pada Julai lepas.

Menambah kontinjen pengurus Korea di Qatar 2023 ialah bos Malaysia, Kim Pan-gon. Susuk tubuh lelaki berusia 54 tahun itu terkenal dengan tempoh lamanya mengendalikan Hong Kong, di mana dia melatih pasukan kebangsaan selama lima tahun antara 2012 dan 2017.

Dia tiba dalam kem Harimau Malaya pada Januari 2022, dan dalam tempoh setengah tahun, membantu Malaysia layak ke Piala Asia AFC secara merit buat kali pertama sejak 1980.

Image

Hussein Ammouta

Jurulatih keempat Kumpulan E datang dari negara keempat berbeza. Hussein Ammouta, dilahirkan di Magribi adalah orang yang dipertanggungjawabkan untuk membantu Jordan meningkatkan pencapaian terbaik mereka untuk mara ke suku akhir pada 2004 dan 2011.

Bekas pemain dan jurulatih di kelab gergasi Qatar, Al Sadd, satu-satunya pengalaman antarabangsa Ammouta sebagai jurulatih menyaksikan dia memimpin negara asalnya untuk memenangi Kejohanan Negara-Negara Afrika 2020, pertandingan untuk pasukan kebangsaan berasaskan domestik di Afrika. Dia dilantik sebagai bos Jordan pada Julai 2023, menggantikan Adnan Hamad.