SEBUAH kapal terbang yang didedikasikan untuk pemain hebat Argentina, Diego Maradona telah diumumkan pada Rabu menjelang perjalanan yang akan berakhir pada Piala Dunia di Qatar akhir tahun ini.

Tango D10S – 12 tempat duduk yang dibiayai oleh syarikat fintech Argentina – direka sebagai muzium terbang sebagai penghormatan kepada bekas pemenang Piala Dunia, yang meninggal dunia akibat serangan jantung pada November 2020.

Ia memaparkan gambar Maradona sedang mencium trofi Piala Dunia pada fiuslaj, manakala mukanya juga di bahagian ekor.

Sayap itu menampilkan kedua-dua golnya semasa kemenangan 2-1 Argentina ke atas England pada suku akhir Piala Dunia 1986: gol ‘Tangan Tuhan’ di sayap kiri dan gol pemenang, gol yang dianggap secara meluas sebagai yang terhebat sepanjang zaman, di sebelah kanan.

“Saya marah tentang Maradona, salah seorang daripada mereka yang masih menonton video Diego sebelum saya tidur pada waktu malam,” ujar Gaston Kolker, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat fintech Give and Get, dilapor Reuters.

“Ini adalah Piala Dunia pertama tanpa Maradona dan mungkin yang terakhir bersama (Lionel) Messi. Saya berkata, saya mahu membuat kapal terbang Diego, saya mahu membuat kapal terbang Diego. Maka kami melancarkan Tango D10S.

“Apabila rakan sepasukan Maradona melihatnya, pemenang Piala Dunia dari 1986, mereka kagum, mereka dipukau oleh pesawat itu,” kata Kolker.

Rancangannya adalah untuk menerbangkan pesawat di sekitar Argentina dan akhirnya ke Qatar untuk Piala Dunia pada bulan November.

Peminat akan dapat menaiki pesawat dan meninggalkan mesej untuk Maradona di kokpit, ‘berinteraksi’ dengan pemain itu menerusi sistem pintar, dan melihat memorabilia dan pemain lain dari pasukan 1986.

Ia juga akan tersedia disewa untuk peribadi sebelum dilelong bagi tujuan amal.