KETUA Jurulatih Kebangsaan Kim Pan-gon sebolehnya mahu mengesahkan tempat ke peringkat separuh akhir dengan menewaskan Vietnam dalam perlawanan ketiga peringkat Kumpulan A Kejohanan Piala Mitsubishi Electric AFF 2022 di Stadium My Dinh, Hanoi pada Selasa.

Namun dia tetap menghormati pasukan Vietnam yang dikenali sebagai pasukan terkuat Asia Tenggara ketika ini dan dia sudah mempunyai pelan permainan dengan semua maklumat sudah disampaikan kepada setiap pemain.

Pan-gon juga tidak gentar dengan lawan yang bakal dihadapi dan dia mahukan Harimau Malaya memberikan aksi terbaik sebagai tanda penghormatan kepada rakan senegaranya yang juga pengendali Vietnam, Park Hang Seo.

Kim Pan Gon ketika sidang media pra perlawanan

“Seperti kita tahu Vietnam adalah salah satu pasukan terkuat di Asean dan kami tahu kekuatan dan kelemahan mereka, tetapi saya tidak akan dedahkan kepada media dan hanya sampaikan segala maklumat kepada para pemain.

“Pasukan pulih dengan baik dan kita tahu cuaca agak berbeza berbanding Malaysia tetapi ianya tidak akan menggangu persembahan pasukan malah saya yakin kami dapat atasi masalah cuaca serta kepenatan dan bersedia untuk perlawanan esok.

“Park Hang Seo adalah jurulatih yang disegani di Korea Selatan dan saya berbesar hati dapat menghadapinya di kejohanan ini dan saya akan cuba yang terbaik untuk menghadapinya sebagai tanda hormat kepadanya,” kata Pan-gon pada sidang media pra perlawanan di Hanoi.

Pan-gon juga sedar perlawanan ini pastinya sukar tetapi dia yakin para pemainnya mampu menghadapi tekanan kerana pernah berhadapan dengan situasi yang sama dalam pertandingan sebelum ini.

Rekod pertemuan Malaysia dan Vietnam

“Ia mungkin menjadi salah satu perlawanan yang sukar buat kami berdasarkan persembahan semasa Vietnam. Mereka mempunyai pengalaman menghadapi perlawanan besar tetapi kami juga biasa menghadapi situasi yang sama dan tidak gentar dengan mana-mana pasukan yang kita hadapi dan akan berikan cabaran buat Vietnam.

“Semestinya kami mahu sahkan tempat layak ke separuh akhir esok dengan menewaskan pasukan terbaik Asean,” tambahnya.

Malaysia tidak mempunyai rekod yang baik apabila berhadapan Vietnam apabila hanya menang sekali dan seri sekali manakala tewas lapan kali dalam 10 pertemuan terakhir. Kali terakhir Harimau Malaya menang keatas Vietnam adalah pada 2014.