SATU lagi kejutan terjadi pada pusingan 16 Piala Dunia B-20 2023 yang berlangsung awal pagi Khamis tadi. Tuan rumah Argentina tersingkir daripada kejohanan ini selepas tewas 0-2 kepada Nigeria di Stadium San Juan del Bicentenario.

Pasukan Javier Mascherano mengalami kesukaran untuk memecah masuk ke gawang pelawat. Sebaliknya, Nigeria berjaya mencuri gol menerusi Ibrahim Muhammad (61′) dan Rilwanu Sarki (90 + 1).

Dengan kemenangan ini, Nigeria akan menghadapi pemenang Ecuador atau Korea Selatan yang akan bercakaran pada awal pagi Jumaat.

Selain Nigeria, Itali juga menang dramatik ke atas England di Stadium Unico Diego Maradona. Gli Azzurrini mendahului menerusi jaringan Tomasso Baldanzi pada minit kelapan.

Pemain tengah Tottenham Hotspur, Alfie Devine menyamakan kedudukan pada minit ke-24. Namun sepakan penalti Cesare Casadei pada minit ke-87 menguburkan harapan England untuk mara ke suku akhir.

Brazil dan Colombia adalah pasukan yang memenangi kemenangan besar dalam pusingan 16. Bermain di Stadium Unico Diego Maradona, Brazil menewaskan Tunisia 4-1.

Pemain pinjaman Chelsea di Vasco da Gama Andrey Santos cemerlang untuk kemenangan Brazil dengan menjaringkan dua gol (31′, 90+10′). Sementara itu, Marcos Leandro menjaringkan dua lagi gol menerusi sepakan penalti (11′) dan Matheus Martins (90+1). Tunisia hanya mampu membalas satu gol menerusi Mahmoud Ghorbel (90+13′).

Colombia menang 5-1 ke atas Slovakia di Stadio San Juan de Bicentenario menerusi gol Oscar Cortes (48′, 90+4′), Yaser Asprilla (50′) dan Tomas Angel (52′, 63′). Slovakia mampu membalas satu gol menerusi Timotej Jambor (87′).

Oscar Cortes menyumbat dua gol membantu Colombia belasah Slovakia.

Pusingan 16 Piala Dunia B-20 2023 masih berlangsung melibatkan dua perlawanan lain untuk mencari baki dua tiket ke suku akhir.

Pertembungan Gambia bertemu Uruguay dan Ecuador berdepan Korea Selatan diadakan di Stadium Unico Madre de Cuidades, awal pagi Jumaat.

ARTIKEL BERKAITAN : Piala Dunia B-20 2023 : Amerika Syarikat mara ke suku akhir buat kali ke-4 berturut-turut

 

Senarai pasukan layak ke suku akhir Piala Dunia B-20 2023:

1. Amerika Syarikat
2. Israel
3. Brazil
4. Colombia
5. Itali
6. Nigeria

 

Jadual Perlawanan Waktu Malaysia

Jumaat
Gambia lwn Uruguay (1.30 pagi)
Ecuador lwn Korea Selatan (05.00 pagi)