PIALA Dunia B-20 2023 dibuka secara rasmi di Argentina pada awal pagi Ahad. Guatemala bertemu New Zealand manakala Argentina berdepan Uzbekistan yang akan menjadi perlawanan pembukaan.

Kedua-dua perlawanan akan berlangsung di Stadium Unico Madre de Ciudades, Santiago del Estero bermula jam 2 pagi waktu Malaysia.

Piala Dunia B-20 2023 di Argentina akan berlangsung dari 20 Mei hingga 11 Jun. Pada asalnya, kejohanan itu dijadualkan berlangsung di Indonesia, tetapi dipindahkan ke Argentina selepas Fifa melucutkan status Indonesia sebagai tuan rumah.

Suara menentang pasukan kebangsaan B-20 Israel menjadi sebab Fifa membatalkan kejohanan di Asia Tenggara selain menilai Indonesia belum bersedia menjadi tuan rumah.

Pada mulanya, pasukan kebangsaan Argentina B-20 tidak layak ke pusingan akhir, tetapi pasukan Javier Mascherano layak sebagai tuan rumah menggantikan pasukan kebangsaan Indonesia B-20 Shin Tae Yong.

“Kami tidak sabar untuk mengadakan perlawanan pertama. Sudah tentu perlawanan pertama adalah perasaan gementar dalam pasukan, tetapi kami cuba memuktamadkan persiapan untuk Piala Dunia B-20,” kata Mascherano, yang bergelar jurulatih Argentina serta debut di kejohanan besar.

Sebanyak 24 negara akan muncul dalam edisi kali ini. Perlawanan akhir Piala Dunia B-20 2023 akan berlangsung di Stadium Diego Armando Maradona, La Plata, 11 Jun depan.