NEW Zealand telah membuktikan kehebatannya dalam dunia kanu apabila wakilnya, Kent Jenkinson meraih gelaran juara dalam kategori terbuka antarabangsa SS1 lelaki dalam acara Pahang Ocean Paddle International Challenge (POPIC) 2023 yang berlangsung di Pantai Rantau Panjang.

Kent yang juga merupakan naib juara keseluruhan dalam edisi POPIC tahun lalu telah mengukuhkan kedudukan utama dengan menamatkan perlumbaan sejauh 14 kilometer dengan catatan masa yang cemerlang, iaitu 58 minit 42 saat.

Dia mengatasi saingan hebat oleh dua pendayung adik beradik dari Australia, Harry dan Charlie Hewitt yang masing-masing berjaya menamatkan perlumbaan di tempat kedua dan ketiga dengan masa satu jam 02:04s dan 1 jam 04:05s.

Kent turut menyatakan seperkara selepas kemenangannya, “Perlumbaan ini tetap mencabar walaupun tanpa kehadiran juara bertahan tahun lalu, David Mocke.

“Bagi saya, perlumbaan berperingkat seperti ini juga masih memerlukan tenaga dan ketekunan yang besar, dan saya harus berwaspada terhadap pesaing saya.

“Bagaimanapun, saya perlu berusaha keras untuk menjaga momentum saya terutamanya apabila bersaing dengan adik beradik Harry dan Charlie yang lebih muda, agar tidak terperangkap dalam strategi mereka,” ujarnya kepada pemberita.

Kent Jenkinson telah membawa pulang hadiah juara peringkat pertama sebanyak RM1,500 sebagai ganjaran atas prestasi cemerlangnya dalam perlumbaan ini.

Sementara itu, dalam saingan terbuka antarabangsa SS1 wanita, tiga pendayung dari Australia yang diketuai oleh Peige Wood telah mencapai kejayaan dengan menamatkan perlumbaan sejauh 14km dalam masa satu jam 08 minit 37.42 saat.

Kejayaan ini sekali gus telah menggariskan persaingan yang sengit dalam kalangan pendayung wanita antarabangsa.

Peringkat kedua POPIC 2023 dijadualkan akan berlangsung di Pantai Lagenda, Pekan sementara perlumbaan peringkat ketiga dan terakhir akan berlangsung di Pantai Teluk Chempedak, Kuantan.