PASUKAN Chelsea FC mungkin bakal menghadapi potongan mata selepas sebuah dokumen bocor mendedahkan Roman Abramovich mungkin telah melanggar peraturan bola sepak.

Satu siri pembayaran rahsia oleh bekas pemilik oligarki Rusia itu didakwa membantu membiayai kejayaan kelab itu selama lebih dari satu dekad. Dokumen yang bocor dikatakan mendedahkan jejak wang tersembunyi bernilai puluhan juta paun.

Bukti menunjukkan dana di luar buku, dihantar melalui akaun luar yang dimiliki oleh Abramovich, mungkin telah melanggar peraturan “permainan adil kewangan”. Transaksi tersebut dikatakan memberi manfaat kepada Chelsea dan persoalan dibangkitkan sama ada mereka telah diisytiharkan secara rasmi kepada badan-badan pentadbiran bola sepak.

Roman Abramovich mungkin telah melanggar peraturan ‘permainan adil kewangan’.

Antara penerima manfaat yang dilihat termasuklah rakan bekas pengurus Antonio Conte, bekas kelab pemain bintang Bertrand Traore, Samuel Eto’o dan Willian, serta pegawai Chelsea FC.

Pakar berkata urus niaga itu, yang didedahkan oleh Guardian dan rakan kongsi antarabangsa, boleh menyebabkan Liga Perdana mengenakan hukuman seperti potongan mata atau denda yang besar.

Pakar kewangan bola sepak, Kieran Maguire, pengarang The Price of Football, berkata perbelanjaan besar Chelsea bermakna kelab itu berulang kali bermain dengan had kerugian kewangan.

Beliau berkata: “Jika terdapat bukti bahawa kelab itu telah menggunakan transaksi pihak ketiga untuk mengelakkan peraturan keuntungan dan kelestarian, maka hukuman akan sama ada kewangan atau potongan mata.

“Potongan mata lebih mungkin kerana mana-mana suruhanjaya yang menyiasat keadaan kelab akan mahu memberikan amaran yang menghalang orang lain daripada mengulangi tingkah laku seperti itu,” ujarnya.

Bekas jurulatih Antonio Conte dikaitkan dengan perjanjian pembayaran rahsia. Foto: GETTY

Kewangan Chelsea telah pun diperiksa oleh Liga Perdana sebagai sebahagian daripada siasatan meliputi tempoh dari tahun 2012 hingga 2019. Kelab barat London itu mengumumkan bahawa “maklumat kewangan yang tidak lengkap” telah dihantar semasa Abramovich menjadi pemilik.

The Union of European Football Associations (UEFA), badan pentadbiran bola sepak Eropah, telah mendenda kelab itu sebanyak £8.6 juta (RM50 juta) atas pengakuan ini, dan Persatuan Bola Sepak (FA) juga dikatakan sedang menyiasat.

Dokumen-dokumen baharu yang merangkumi tempoh lebih lama telah mencetuskan tinjauan baharu sama ada Abramovich berulang kali melanggar peraturan bola sepak. Pembayaran tersebut terbongkar selepas siasatan besar yang dikenali sebagai ‘Cyprus Confidential’ ke dalam 3.6 juta rekod.

Pembayaran luar buku yang didakwa menghubungkan pemeteraian jurulatih Antonio Conte dan perjanjian perniagaan yang dibuat Abramovich dengan ejen bola sepak Itali, Federico Pastorello. Dia menandatangani perjanjian pada Julai 2017 dengan Conibair Holdings – sebuah syarikat yang dimiliki oleh Abramovich yang didaftarkan di Kepulauan Virgin British.

Bayaran tersembunyi yang didakwa mungkin telah membantu menyemarakkan kejayaan Chelsea selama lebih sedekad. Foto : AFP – Getty

Conibair membayar Pastorello yang dilaporkan rapat dengan Conte £10 juta (RM58.1 juta) untuk 75 peratus saham dalam dana perniagaan berpusat di Amerika Syarikat. Pada hari yang sama, Chelsea mengumumkan bahawa Conte telah menandatangani kontrak baru bernilai £9.6 juta (RM55.75 juta) setahun.

Pembayaran lain dikatakan berkaitan dengan tanda tangan Willian dan Samuel Eto’o pada tahun 2013. Syarikat lain yang dimiliki oleh bekas bos Chelsea membuat pembayaran yang kelihatannya memberi manfaat kepada pemilik kelab terdahulu mereka, Anzhi Makhachkala.

Selepas pembayaran itu dibuat, kelab yang kini sudah bubar itu menandatangani pemain penyerang Cameroon Samuel Eto’o dan penyerang Brazil Willian dalam masa dua hari. Ini berikutan fail sensasi yang juga menghubungkan oligarki tersebut kepada dua lelaki yang digelar “dompet” Vladimir Putin, menurut siasatan BBC.

Abramovich telah dikenakan sekatan oleh UK dan EU berhubung hubungannya dengan Putin selepas pencerobohan berdarah ke Ukraine. Dia terpaksa menjual Chelsea FC tahun lalu selepas menjadi pemilik selama 19 tahun.