BINTANG dan kapten pasukan Portugal, Cristiano Ronaldo, dikatakan mempunyai hasrat untuk beraksi di Piala Dunia 2026.

Sebuah media Sepanyol melaporkan pemain berusia 39 tahun itu tidak mahu menggantung but di peringkat antarabangsa. Piala Dunia 2026 turut menjadi sasaran penyerang yang akan berusia 41 tahun ketika kejohanan itu diadakan.

“Ronaldo mahu mencapai Piala Dunia 2026. Dengan rekod sedia ada, dia akan menjadi satu-satunya pemain dalam sejarah yang muncul dalam enam edisi piala dunia,” tulis Relevo.

Sebelum ini, jurulatih Portugal, Roberto Martinez bercakap mengenai masa depan Cristiano Ronaldo. Beliau menegaskan belum ada keputusan pasti daripada pemain berkenaan berhubung rancangan persaraannya.

“Masih terlalu awal dan mentah untuk bercakap mengenainya selepas perlawanan, dan sehingga kini tiada keputusan individu diambil (Ronaldo),” kata Martinez seperti dipetik oleh Mirror.

 

Jika Portugal layak ke Piala Dunia 2026 dan Ronaldo berada dalam skuad, maka dia akan menjadi pemain keempat tertua dalam sejarah Piala Dunia di belakang Essam El Hadary (Mesir), Faryd Mondragon (Colombia) dan Roger Milla (Cameroon).

Selain itu, satu lagi rekod yang boleh dipecahkan ialah Ronaldo merupakan pemain tertua muncul dalam enam edisi Piala Dunia berturut-turut. Dia boleh menjadi satu-satunya pemain yang mempunyai rekod sedemikian jika Lionel Messi tidak termasuk dalam skuad Argentina atau pasukan Tango tidak layak ke Piala Dunia 2026.

Image

Penyokong Portugal berkemungkinan besar boleh melihat lagi aksi Ronaldo di Piala Dunia 2026.

Di satu pihak, Portugal sepatutnya mempunyai program jangka panjang yang tidak bergantung kepada Ronaldo. Kerana masih ramai lagi pemain berpotensi untuk mengisi jawatan barisan hadapan Selecao.

Kini terdapat Gonçalo Ramos yang bermain sebagai penyerang tulen. Reputasinya juga cukup baik dengan lapan gol dalam 14 perlawanan dimainkan. Usianya yang baru 23 tahun adalah petanda bahawa peledak Paris Saint-Germain itu adalah pengganti yang layak kepada Ronaldo.

Image

Goncalo Ramos permata Portugal di kejohanan besar akan datang.

Di posisi penyerang sayap kiri, yang menjadi kegemaran Ronaldo semasa di Real Madrid, Rafael Leão dan Diogo Jota sudah mempunyai Rafael Leão. Kemudian sebagai penyerang sayap kanan ialah Joao Felix dan Francisco Conceiçao.

Barisan hadapan Portugal sepatutnya berkebolehan dan boleh menjadi lebih matang dalam kejohanan akan datang memandangkan usia pemain yang disebut-sebut jauh lebih muda daripada Ronaldo.

Tanpa mengira ketersediaan pemain, Martinez mempunyai hak untuk menentukan nama yang dipanggil untuk mengambil bahagian dalam kejohanan. Selagi Ronaldo belum mengumumkan persaraan daripada pasukan kebangsaan, tidak mustahil namanya akan tetap muncul tanpa mengira usia.