SKUAD Selangor FC berhadapan cabaran besar apabila kehilangan empat tonggak utama untuk berhadapan Kuala Lumpur City FC dalam aksi Liga Super di Stadium MBPJ, Kelana Jaya pada Selasa.

Bagaimanapun pengendali pasukan, Tan Cheng Hoe tetap yakin dengan barisan pemain yang ada kerana tarikan Derbi Lembah Klang itu sendiri akan menjadi motivasi tambahan buat para pemain.

“Seperti kebiasaan, saya jangkakan Derbi Lembah Klang yang sukar kerana kedua-dua pasukan akan mempamerkan aksi terbaik untuk mendapatkan keputusan yang baik dan ini adalah motivasi tambahan buat para pemain untuk bermain dalam perlawanan seperti ini.

“Kami perlu mengharungi jadual yang padat untuk mempersiapkan pasukan dan kami kehilangan tiga pemain kerana penggantungan kad kuning iaitu Fazly Mazlan, Alex Agyarkwa dan Sharul Nazeem dan ini sedikit sebanyak menggangu persiapan kita.

“Ketiadaan Faisal Halim juga boleh dianggap mengganggu persiapan dan ketiadaan Richmond Ankrah dan Khuzaimi Piee juga menambah kesukaran tetapi sebagai jurulatih, saya perlu melihat kepada pilihan yang lain untuk memastikan kestabilan posisi yang diganti,” katanya.

Mengulas mengenai prestasi semasa KL City yang berjaya meraih dua kemenangan berturut-turut dan menjaringkan sembilan gol, Cheng Hoe merasakan mereka menukar corak permainan dan dia mahu pasukannya berhati-hati dan lebih kompak pada perlawanan ini.

“Saya rasakan mereka sudah mengubah cara permainan dengan lebih menyerang kerana dapat menjaringkan sembilan gol dan sudah pasti mereka akan cuba lakukan kepada kami kerana mereka mempunyai persefahaman yang baik.

“Atas sebab itu saya mahu pertahanan kami lebih baik dan tidak leka bagi memastikan kami tidak melepaskan gol mudah. Saya juga berharap agar pertahanan kami lebih kompak dan fokus sepanjang 90 minit perlawanan,” jelasnya.

Dalam aksi di pusingan pertama di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras pada Mac, Selangor berjaya meraih kemenangan 3-1 hasil dua jaringan Ayron Del Valle dan satu dari Faisal Halim dan kemenangan esok akan menjadikan Selangor sebagai Gergasi Lembah Klang.