PENYERANG Manchester United, Antony Santos secara rasmi digugurkan dari pasukan kebangsaan Brazil dan keputusan itu diumumkan oleh Persekutuan Bola Sepak Brazil (CBF), awal pagi Selasa.

CBF menjelaskan bahawa keputusan menggugurkan Antony Santos daripada pasukan kebangsaan Brazil pada Hari

Perlawanan FIFA September 2023 adalah kerana pemain itu menghadapi masalah dengan undang-undang kerana dituduh melakukan keganasan rumah tangga (domestic violence).

“Berdasarkan fakta yang didedahkan kepada umum Isnin (4 September) melibatkan penyerang Antony dari Manchester United, dan perlu disiasat, dan untuk menyelamatkan suspek, mangsa, pemain, pasukan Brazil dan CBF, kami memaklumkan kepada anda, bahawa atlet itu telah disingkirkan daripada pasukan kebangsaan Brazil,” tulis CBF dalam kenyataan yang dipetik dari laman web CBF.

“Untuk menggantikannya, jurulatih pasukan kebangsaan Brazil Fernando Diniz memanggil Gabriel Jesus, yang telah dipilih terlebih dahulu daripada senarai 36 pemain yang telah dihantar ke FIFA,” tulis CBF.

Antony terpaksa berhadapan dengan undang-undang selepas bekas teman wanitanya Gabriela Cavallin melaporkannya kepada polis kerana disyaki melakukan keganasan rumah tangga. Cavallin mendakwa mempunyai bukti keganasan Antony terhadapnya.

Antony dituduh menyerang bekas teman wanitanya, Gabriela Cavallin dengan menghantuk kepala di bilik hotel Manchester pada 15 Januari, menyebabkan luka di kepala yang memerlukan rawatan doktor.

Dia juga mendakwa ditumbuk di dada, menyebabkan kerosakan pada implan payudara silikon, yang memerlukan pembedahan pembetulan.

Bagaimanapun, Antony menafikan tuduhan ini melalui muat naik di Instagram Story pada Selasa.

“Sebagai menghormati peminat, rakan dan keluarga saya, saya rasa bertanggungjawab untuk bercakap secara terbuka mengenai dakwaan palsu yang dibuat terhadap mereka,” tulis Antony dalam cerita Instagramnya.

“Sejak awal saya memandang serius perkara ini dan dengan penuh hormat, memberikan penjelasan yang sewajarnya kepada pihak berkuasa polis. Siasatan polis dijalankan atas sebab keadilan, oleh itu saya tidak boleh menerbitkan kandungannya,” tambah Antony.

Image

 Antony mendedahkannya melalui muat naik di Instagram Story pada Selasa.

Bagaimanapun, Antony menegaskan bahawa tuduhan itu adalah 100 peratus palsu.

“Bagaimanapun, saya boleh katakan dengan keyakinan 100 peratus bahawa dakwaan itu adalah tidak benar dan bukti yang telah dikemukakan dan banyak lagi yang perlu dikemukakan menunjukkan bahawa saya tidak bersalah terhadap pertuduhan yang dibuat,” kata Antony.