KELAB Tottenham Hotspur tidak berminat untuk membenarkan sasaran Barcelona, Giovani Lo Celso, pergi pada jendela perpindahan Januari, dan pastinya bukan dengan pinjaman.

Sebelum ini, jurulatih Barca, Xavi, dilaporkan ingin menandatangani bintang Argentina Lo Celso selepas kehilangan pemain tengahnya, Gavi akibat kecederaan jangka panjang.

Namun, Spurs sendiri mempunyai masalah di tengah padang dengan Rodrigo Bentancur tercedera sehingga Februari, manakala Yves Bissouma dan Pape Matar Sarr akan menyertai Piala Afrika bulan depan.

Pasukan dari Utara London itu kelihatan hanya akan mempertimbangkan keputusan untuk menjual Lo Celso yang mempunyai baki 18 bulan lagi dalam kontraknya jika mereka menerima tawaran yang tidak boleh ditolak.

Tottenham are set to reject Barcelona's loan offer for Giovani Lo Celso

Tottenham bersedia untuk menolak tawaran pinjaman Barcelona untuk Giovani Lo Celso.

Ini kerana, disebabkan ketiadaan pemain di posisi itu, mereka perlu menggantikannya dengan segera dan memerlukan dana untuk berbuat demikian. Spurs melihat pilihan untuk meminjamkan pemainnya bukanlah sesuatu yang boleh dipertimbangkan ketika ini.

Barcelona juga mempunyai masalah wang, jadi tidak mungkin mereka dapat mengumpulkan pakej kewangan yang boleh membuatkan Spur tertarik untuk melepaskan pemain tengah mereka.

Pemain bernilai £55 juta (RM327.64 juta) itu telah mencorak langkah dalam kerjayanya sementara James Maddison telah diketepikan kerana kecederaan dan berjaya menjaringkan gol menentang Aston Villa dan Manchester City baru-baru ini.

Pada musim ini, dia telah membuat enam penampilan dan memulakan tiga perlawanan sejak ketiadaan Maddison. Lo Celso tidak menyertai perlawanan 4-1 menentang Newcastle pada Isnin tetapi difahamkan dia selesa berada di Spurs dan tidak didesak untuk keluar.

Image

Xavi berazam untuk menandatangani Giovani Lo Celso untuk Barcelona pada Januari dan meminta kelab itu menyelesaikannya.

Selepas menghabiskan satu musim pinjaman di kelab London Utara pada musim 2019-20 ketika bermain untuk Real Betis, dia menandatangani kontrak kekal dengan Spurs pada Januari 2020.

Pemain tengah itu telah membuat 53 penampilan dan merupakan sebahagian daripada skuad Tottenham yang pergi ke final Piala EFL menentang Manchester City pada tahun 2021.

Pada awal 2022, Lo Celso menyertai kelab La Liga, Villarreal, secara pinjaman sehingga hujung musim 2021–22. Kemudian pada musim panas tahun itu, dia kembali ke pasukan Sepanyol dengan pinjaman musim yang lain.

Kini, Lo Celso kembali sepenuhnya di Spurs dan kontraknya dijangka tamat pada musim panas 2025.