PERSEKUTUAN Badminton Denmark memohon maaf selepas Kevin Sanjaya-Marcus Gideon dan Fajar Alfian-Muhammad Rian tersalah diumumkan dari Malaysia. Ini berlaku pada perlawanan akhir Terbuka Denmark.

Pertarungan antara beregu lelaki Indonesia berlangsung di final Terbuka Denmark 2022. Kevin Sanjaya Sukamuljo-Marcus Fernaldi Gideon menentang Fajar Alfian-Muhammad Rian Ardianto pada perlawanan akhir yang berlangsung di Arena Jyske Bank, Odense, pada Ahad.

Fajar-Rian berjaya menjadi juara selepas menamatkan saingan The Minions dalam dua perlawanan berturut-turut. Bagaimanapun, Fajri terpaksa mengharungi perlawanan yang sangat sengit sebelum menang 21-19, 28-26.

Selepas perlawanan tamat, kedua-dua beregu Indonesia itu segera bersedia untuk naik ke podium bagi penganugerahan pingat kepada juara. Semasa perarakan ini, tuan rumah di Jyske Bank Arena melakukan kesilapan yang menimbulkan rasa kurang senang peminat Indonesia.

Katanya Kevin-Marcus dan Fajar-Rian berasal dari Malaysia. Kedua-dua pasangan beregu lelaki Indonesia itu kelihatan keliru. Bagaimanapun, mereka terus menaiki podium.

Salah sebutan Kevin-Marcus dan Fajar-Rian dari Malaysia membuatkan netizen Indonesia berang. Mereka meluahkan kemarahan di Twitter.

 

Persekutuan Badminton Denmark kemudiannya memohon maaf atas kesilapan ini. Permohonan maaf itu disampaikan menerusi akaun Twitter dan Instagram mereka.

“Tahniah kepada Fajar Alfian dan Muhammad Rian Ardianto.”

“Kami benar-benar memohon maaf atas kesilapan dalam pengumuman. Fajar Alfian-Muhammad Ardianto dan Marcus Gideon-Kevin Sukamuljo sudah tentu dari INDONESIA!

“Iya, kami tahu. Ia adalah kesilapan manusia, dan kami harap anda boleh menerima permohonan maaf kami,” tulis Persekutuan Badminton Denmark di akaun Instagram mereka.