THE ASICS META: Time: Trials Malaysia Edition berakhir dengan gemilang di Persiaran Flora, Cyberjaya, meninggalkan kesan yang bermakna pada komuniti larian dengan penyertaan penuh seramai 3,000 penyertaan.

Perlumbaan jalan raya yang luar biasa ini kini dalam tahun kedua, bukan sahaja mentakrifkan semula had peribadi setiap individu tetapi juga memaparkan semangat kejayaan yang gigih dan semangat kemenangan yang teguh, seperti yang disaksikan dalam edisi Asia Tenggara yang diadakan di Bangkok, Thailand tahun lalu.

Pengarah Urusan Asics Asia, Yogesh Gandhi, berkata: “Kami sangat teruja dengan semangat yang luar biasa, dan penyertaan dalam META: Time: Trials di Malaysia, yang telah terbukti benar-benar memberi inspirasi. Acara ini tidak hanya menyatukan komuniti pelari yang berbilang kaum tetapi juga merangkumi intipati keazaman dan usaha tanpa henti.

“Kami berbesar hati melihat acara ini menjadi salah satu asas dalam budaya larian di Malaysia, mencerminkan prinsip ASICS bahawa menjaga minda dan badan yang sihat membawa kepada kejayaan, dan kami dengan penuh semangat menantikan pengembangan acara ini ke negara-negara lain, memupuk komuniti global yang bersatu dalam semangat kejayaan bersama.”

Pemenang kategori lelaki 10KM.

Sementara itu, Robi Syanturi dari Indonesia memberikan prestasi yang luar biasa dengan meraih kemenangan dalam kategori 10KM bagi acara Men’s Invitational dengan masa yang luar biasa iaitu 31:20.

Robi menyuarakan kegembiraannya dengan berkata: “Acara ini menguji had saya dan mendedahkan kekuatan dalaman saya, membuktikan bahawa kemenangan terletak di sebalik setiap garisan penamat.”

Bersama Robi di podium adalah Subas Gurung dari Nepal (31:25) dan Trí Nguyen Anh dari Vietnam (32:46), menonjolkan semangat pertandingan acara tersebut.

Pemenang kategori wanita 10KM.

Selain itu, dalam kategori Women’s Invitational, Serena Teoh dari Singapura menunjukkan prestasi yang luar biasa dengan memenangi acara dengan masa yang hebat iaitu 38:38. Dia menyertai Joida Gagnao dari Filipina (39:18) dan Chui Ling Goh dari Singapura (39:57).

Duta Jenama ASICS Malaysia, Hariz Hamdan, berkata: “Saya telah berlatih sebanyak yang saya mampu menjelang hari ini. Saya sangat teruja tidak hanya dapat menyertai larian ini tetapi juga berlari bersama atlet-atlet dari pelbagai peringkat usia. 10KM bukan perkara mudah untuk ramai orang tetapi berlari bersama dan memberikan yang terbaik adalah yang penting.”

“Menjadi sebahagian daripada jenama yang pada asasnya tidak hanya memberi tumpuan kepada kecergasan tetapi juga kebajikan keseluruhan seseorang sejajar dengan nilai-nilai peribadi saya dan untuk itu, terima kasih ASICS Malaysia bukan sahaja memberi saya platform ini tetapi juga peluang untuk pergi lebih jauh,” tambahnya.

Para pemenang membawa pulang hadiah wang tunai, pakaian ASICS yang terbaik, produk Garmin canggih, dan cermin mata Oakley yang elegan. ASICS META: Time: Trials Malaysia menjadi bukti kepada komitmen teguh jenama terhadap inovasi dalam sektor larian. Ini mengukuhkan kedudukan ASICS sebagai perintis, yang sentiasa memberi atlet elit platform yang ideal untuk membebaskan potensi mereka.

Selain kategori terbuka, ASICS META: Time: Trials Malaysia Edition turut menampilkan kategori elit melalui undangan sahaja. Para pelari kelas atasan dalam kumpulan eksklusif ini menunjukkan kelajuan yang tiada tandingannya untuk mencapai Personal Best (PBs) sambil memakai kasut The METASPEED™ EDGE+ dan METASPEED™ SKY+ yang canggih semasa berlari.

Direka dengan teliti khas untuk pelari cadence-style, kasut lumba yang canggih ini memberikan atlet kelebihan yang berbeza dalam mengejar kehebatan mereka di acara seperti ASICS META: Time: Trials Malaysia Edition.

ASICS juga menyediakan pratonton kasut NOVABLAST 4 baru kepada semua pelari yang hadir pada acara itu. NOVABLAST 4 yang akan dilancarkan pada bulan Disember 2023, merupakan kasut latihan yang melantun yang dengan cepat menjadi salah satu kasut larian ASICS yang paling popular.