THAILAND tersingkir daripada saingan Piala Asia 2023 selepas tewas 1-2 kepada Uzbekistan pada Pusingan 16 yang berlangsung di Stadium Al Janoub, pada Selasa.

Uzbekistan bermula baik dan melancarkan serangan dari sepak mula. Keadaan ini menyebabkan pasukan Gajah Perang lebih fokus kepada pertahanan.

Pertahanan kental Thailand akhirnya tumbang pada minit ke-37 hasil jaringan cantik Azizbek Turgunboev. Pemain nombor 19 itu terlebih dahulu menahan bola dengan dadanya dalam kotak penalti sebelum melakukan sepakan.

Memasuki separuh masa kedua, Thailand cuba mengambil inisiatif untuk menyerang. Supachai Jaided dan rakan-rakan malah mula mengasak secara agresif di kawasan pertahanan lawan.

Image

Gol yang ditunggu-tunggu Thailand akhirnya tercipta pada minit ke-58 menerusi kerjasama kemas Jaided dan Supachok Sarachat. Dua minit kemudian, Thailand hampir membuat kejutan menerusi Suphanat Muenta.

Malangnya, rembatan Muenta dari luar kotak penalti menghala ke tengah gawang sehingga mudah dijangkakan penjaga gol Utkir Yusupov.

Bagaimanapun, Uzbekistan berjaya menjaringkan gol kembali menerusi sepakan Abbosbek Fayzullayev pada minit ke-65.

Image

Thailand terus mencuba untuk menjaringkan gol kembali sehingga minit akhir. Tandukan Elias Dolah hampir mengubah kedudukan tetapi masih melayang tipis melepasi palang. Tiada gol tambahan dijaringkan sehingga perlawanan tamat.

Keputusan ini menyingkirkan Thailand daripada Pusingan 16. Tidak ada lagi wakil Asia Tenggara selepas Indonesia tewas 0-4 kepada Australia, pada Ahad.