PEMAIN tengah, Donny van de Beek telah menyertai Eintracht Frankfurt secara pinjaman untuk sepanjang musim ini, seperti yang disahkan oleh Manchester United.

Kelab Bundesliga itu membayar United yuran pinjaman kepada United dan menampung sebahagian besar gaji Van de Beek. Perjanjian ini merangkumi pilihan untuk membeli pada musim panas dengan nilai £9.5 juta (RM55.54 juta) ditambah dengan £2.6 juta (RM15.2 juta) tambahan.

Ia secara meluas diterima bahawa pemain Belanda berusia 26 tahun ini perlu keluar secara pinjaman untuk bermain dalam pasukan utama selepas sedikit penampilan pada musim ini.

Dia hanya bermain selama 21 minit sebagai pemain pengganti dalam dua perlawanan menentang Crystal Palace pada September dalam Liga Perdana Inggeris (EPL) dan Piala Carabao.

Van de Beek, yang menghadapi kesukaran untuk memberi kesan sejak menyertai United dalam perjanjian bernilai £40 juta (RM233.86 juta) dari Ajax pada tahun 2020, sebelum ini telah dipinjamkan ke Everton dua tahun lalu.

Dia berada di bawah kontrak di Old Trafford sehingga 2025. Pernyataan dari United menyatakan: “Donny van de Beek telah menandatangani perjanjian pinjaman dengan Eintracht Frankfurt dari Manchester United.”

“Pemain tengah Belanda berusia 26 tahun itu akan menyertai pasukan Bundesliga untuk baki musim 2023/24. Perjanjian itu dibuat pada hari pertama jendela perpindahan musim sejuk 2024, yang masih dibuka sehingga 1 Februari.

“Van de Beek akan berusaha mendapatkan lebih banyak masa bermain di Jerman selepas membuat dua penampilan untuk United setakat ini. Eintracht Frankfurt kini berada di tempat keenam dalam Bundesliga dan akan berhadapan dengan play-off Liga Konferensi UEFA dengan Union Saint-Gilloise dari Belgium pada Februari.”

“Secara keseluruhan, Van de Beek telah membuat 62 penampilan dan menjaringkan dua gol untuk United sejak menyertai Ajax pada 2020, dan juga bermain 7 perlawanan untuk Everton semasa pinjaman pada 2022.”

“Van de Beek membantu Ajax mencapai separuh akhir Liga Juara-Juara pada 2019, dan telah bermain 19 perlawanan untuk Belanda, menjaringkan tiga gol. Semua di Manchester United mengucapkan segala yang terbaik kepada Donny di Frankfurt untuk baki musim ini!” tambah mereka.