PEMAIN tengah Manchester United, Donny van de Beek dijangka menjalani pemeriksaan perubatan dengan Eintracht Frankfurt menjelang perpindahan secara pinjaman pada Januari.

Pasukan Bundelisga itu menjangkakan pemeriksaan perubatan dan urusan formal diselesaikan dalam tempoh 48 jam untuk pemain antarabangsa Belanda yang bergelut untuk mengekalkan tempat di Old Trafford itu sejak menandatangani kontrak dengan Ajax untuk 35 juta (RM207.72 juta) pada 2020.

Van de Beek akan kekal sebagai sebahagian daripada skuad United dan tidak digunakan sebagai pemain simpanan semasa perlawanan di Anfield pada Isnin.

Bagaimanapun, dia akan menyelesaikan urusan perpindahannya dalam masa dua minggu sekiranya pemeriksaan perubatan berjalan dengan lancar.

United telah bersetuju dengan pilihan untuk membeli yang boleh mencapai sehingga £12.5 juta (RM74.18 juta) dengan bayaran tambahan.

Jurulatih Frankfurt, Dino Toppmoller, memberitahu DAZN: “Setiap orang yang tahu sedikit tentang bola sepak sedar menyedari bahawa dia adalah pemain bola sepak yang sangat hebat.”

Van de Beek telah melihat pelbagai cadangan perpindahan ke Sepanyol dan Turki gagal pada musim panas lalu dan berminat untuk memulakan kerjayanya semula selepas hanya bermain selama 21 minit dalam perlawanan pasukan utama musim ini.

United telah menambah Mason Mount dan Sofyan Amrabat ke dalam skuad pada musim panas lalu dan memiliki bonus tambahan Kobbie Mainoo yang muncul dari akademi kelab untuk mengukuhkan pilihan pemain tengah pasukan utama.

United kini masih mencari cara untuk melepaskan Jadon Sancho dan Anthony Martial pada jendela perpindahan bulan depan.