Select Page

Williams dinobatkan MVP Afrika LaLiga Santander 2022

Williams dinobatkan MVP Afrika LaLiga Santander 2022

PENYERANG Athletic Bilbao, Inaki Williams dinobatkan sebagai Pemain Paling Bernilai (MVP) Afrika Pertengahan musim LaLiga Santander bagi musim 2022.

Anugerah itu merupakan satu pengiktirafan dan perayaan pemain Afrika yang menonjol berkempen di LaLiga dan Williams adalah pemenang yang meyakinkan berikutan undian awam dan undian yang dikemukakan oleh beberapa wartawan sukan terkemuka di seluruh benua Afrika.

Pemain berusia 28 tahun itu dilahirkan di Bilbao menghabiskan seluruh karier profesionalnya dengan Los Leones menjaringkan 80 gol dalam 362 penampilannya sejak membuat penampilan sulung LaLiga untuk Athletic sebagai seorang remaja berusia 18 tahun.

Rentetan menakjubkannya bermula pada 7 April 2016 dan dia mencipta rekod baharu untuk penampilan LaLiga paling banyak berturut-turut pada Oktober 2021 selepas 203 perlawanan berturut-turut, mengatasi 202 yang dibuat oleh Juanan Larrañaga dari Real Sociedad.

Williams menjaringkan 80 gol dalam 362 penampilannya yang membuat penampilan sulung ketika berusia 18 tahun.

Rekod menakjubkan Williams berakhir pada hujung minggu lalu apabila dia terlepas perlawanan RC Celta, menamatkan larian luar biasa selama 2,468 hari dan hampir tujuh tahun tanpa terlepas perlawanan liga untuk Athletic.

“Inaki Williams telah lama memantapkan dirinya sebagai pemain bola sepak yang hebat yang namanya akan terpahat selama-lamanya dalam buku sejarah LaLiga dan dia adalah pemenang popular dan layak untuk Anugerah MVP Afrika LaLiga Santander Musim Pertengahan.

“Anugerah itu adalah satu penghormatan kepada sumbangan besar yang dibuat oleh begitu ramai pemain Afrika bertaraf dunia kepada LaLiga selama ini dan juga pengiktirafan terhadap pertumbuhan besar LaLiga di kalangan peminat bola sepak Afrika yang bersemangat.

“Kami mengucapkan tahniah kepada Iñaki atas anugerah ini dan terima kasih kepada semua yang menyertai pertandingan popular ini,” kata Pengarah Urusan Afrika Selatan LaLiga, Marcos Pelegrin.

Williams  mendapat banyak pujian dan undian MVP persembahan hebatnya untuk Ghana pada Piala Dunia FIFA 2022 di Qatar, di mana Black Stars menewaskan Korea Selatan 3-2 dan namun oleh Portugal dengan margin yang sama, dalam persembahan yang berani di Qatar.

Anugerah MVP Afrika LaLiga Santander kini berada di musim kedua dan Williams telah mengalahkan beberapa pemain bola sepak Afrika yang berkualiti tinggi untuk memenangi Anugerah Pertengahan Musim.

Penjaga gol luar biasa Maghribi Sevilla FC Yassine Bounou memenangi Anugerah MVP Afrika LaLiga Santander sulung musim lalu dan membawa Maghribi ke tempat bersejarah separuh akhir Afrika pertama di Piala Dunia FIFA di Qatar.

Seorang lagi pemain Afrika yang kuat dalam LaLiga musim ini ialah pemain pertahanan sayap Mozambique Reinildo Mandava, yang pernah menjadi pemain utama untuk Atletico de Madrid kendalian Diego Simeone.

 

Video Terkini

Loading...