KONFEDERASI Bola Sepak Asia (AFC) mengeluarkan kenyataan rasmi mengutuk tentera Israel selepas serangan di Stadium Faisal Al Husseini, Al-Ram semasa perlawanan akhir Piala FA Palestin 2022/23 antara Balata FC dan Jabal Al Mukabber pada 30 Mac lepas.

Kejadian berlaku apabila tentera Israel menceroboh dengan melepaskan gas pemedih mata dan menggunakan peluru getah.

Terdapat pemain, kakitangan, dan peminat termasuk wanita dan kanak-kanak terlibat sehingga terpaksa melarikan diri untuk keselamatan.

Ada antara mereka yang terkena gas pemedih mata sehingga tidak boleh bernafas dan ramai yang terpaksa menerima pertolongan cemas serta dihantar ke hospital.

“AFC mengutuk sekeras-kerasnya serangan tanpa provokasi dan ngeri yang dilancarkan oleh tentera Israel ke atas pemain dan penonton semasa perlawanan akhir Piala Abu Ammar antara Balata FC dan Jabal Al Mukabber di Stadium Antarabangsa Faisal Al Husseini di al-Ram pada Khamis malam.

“Gas pemedih mata dan peluru bersarung getah digunakan oleh tentera Israel semasa serangan, yang menyebabkan perlawanan dihentikan kerana beberapa pemain dan peminat Palestin, termasuk kanak-kanak dan wanita, mengalami sesak nafas akibat terhidu gas pemedih mata dan terpaksa dirawat dengan kedua-dua padang dan di hospital.

“AFC menyeru agar semua tindakan keganasan dihentikan serta-merta oleh tentera Israel terhadap rakyat Palestin dan berdiri dalam solidariti teguh dengan Persatuan Bola Sepak Palestin dan komuniti bola sepak Palestin,” kata AFC dalam satu kenyataan rasmi.

Kredit Foto : Palestin FA