PASUKAN Arsenal yakin bahawa mereka dapat mengikat Ben White dengan kontrak baru. Perbincangan telah berjalan dengan baik antara pemain pertahanan serba boleh itu, wakilnya dan kelab dalam beberapa minggu terakhir.

Mereka kini berharap dia akan menandatangani kontrak baru yang akan menjadi satu lagi rangsangan utama untuk pemimpin Liga Perdana.

Jurulatih Gunners, Mikel Arteta dan Pengarah Sukan, Edu berminat untuk memberi penghargaan kepada pemain berusia 26 tahun itu atas prestasi dan kemajuannya yang mengagumkan.

Terdahulu, White menyertai Arsenal dalam perjanjian £50 juta (RM295.4 juta) dari Brighton pada 2021 dan telah bermain di kedua-dua bahagian pertahanan tengah dan belakang kanan untuk kelab itu.

Dia akan mempunyai dua tahun lagi pada musim panas tahun depan dan Arsenal kini mempunyai polisi untuk mengikat bintang-bintang terbaik mereka dengan kontrak baru.

Edu telah menjadi pemacu untuk memastikan mereka menandatangani pemain untuk mengelakkan kesilapan di masa lalu seperti Aaron Ramsey yang dibenarkan pergi dan menyertai Juventus secara percuma.

Mereka dengan bijak telah mengikat kontrak pemain-pemain seperti Bukayo Saka, Gabriel Martinelli, dan William Saliba untuk memastikan generasi muda mereka kekal di kelab untuk tahun-tahun terbaik dalam kerjaya mereka.

White menghadapi masalah kecederaan musim ini dan Arteta telah menguruskan masa permainannya dengan berhati-hati tetapi kontrak baru ini menunjukkan kepentingannya kepada pasukan sebagai pemain pertahanan yang mahir bermain bola serta mampu bermain di pelbagai posisi.

Arteta juga berhasrat untuk memberi ganjaran kepada pemain atas prestasi mereka dan itulah sebabnya mereka begitu proaktif dalam memberikan kontrak baru kepada pemain yang merupakan sebahagian penting dalam cabaran kejuaraan musim lalu dan permulaan hebat mereka dalam kempen ini.

Arsenal kini menduduki tangga teratas Liga Perdana, menjadikan mereka layak ke peringkat separuh akhir Liga Juara-Juara sebagai juara kumpulan dan bertekad untuk mengejar kejayaan besar musim ini.

“Saya tidak pernah bermimpi seperti ini,” kata Arteta selepas kemenangan 6-0 Liga Juara-Juara menentang Lens.

“Tetapi kami mempunyai peluang kami mempunyai peluang untuk layak hari ini dan menjadi juara kumpulan dan kami telah melakukannya dengan cara yang sangat meyakinkan terhadap pasukan yang sangat baik dan saya fikir pasukan dari awal menunjukkan banyak sifat agresif dan keazaman untuk permainan, segalanya berlaku dengan cara yang betul, terutamanya dalam 30 minit pertama dan itu sangat membantu untuk memenangi perlawanan.”

“Ia hebat kerana kami dapat menang dengan cara ini, tetapi saya rasa secara konsisten kami telah menunjukkan di laman sendiri untuk tidak melepaskan sebarang gol, dan mencetak banyak gol, itu adalah faktor yang sangat positif,” tambahnya.

“Pemain-pemain tersebut perlu mempunyai pengalaman itu dan percaya bahawa kita boleh melakukannya menentang pihak lawan. Sekarang mari kita tunggu. Kami akan tahu pada bulan Februari siapa yang akan kami hadapi dan mari lihat bagaimana keadaan kami pada masa itu.”