BINTANG British UFC, Tom Aspinall bermimpi untuk berlawan dengan Jon Jones di Wembley selepas kemenangan hebatnya menentang Sergei Pavlovich pada Ahad.

Pahlawan Wigan itu menjadi Brit ketiga yang memenangi tali pinggang dalam promosi seni mempertahankan diri campuran UFC 295 di Madison Square Garden, New York pagi semalam.

Aspinall, 30, merangkul kejuaraan kelas berat sementara hanya dalam tempoh masa 69 saat dengan tumbukan kanan yang hebat dan serangan ‘hammer fists’ membuatkan Pavlovich rebah dalam perlawanan.

Matlamatnya kini tertumpu untuk berdepan dengan juara yang tidak dapat disangkal, Jones dalam pertunjukan stadium UFC pertama di UK di hadapan kira-kira 90,000 peminat.

Aspinall sentiasa berharap bertembung dengan Jon.

“Perkara itu akan menjadi luar biasa. Ia tidak semestinya di Manchester. Tetapi saya rasa jika kita mengadakan pertarungan antara pejuang terhebat sepanjang masa dan juara berat UFC UK di UK, itu akan menjadi gila. Mari kita lakukannya.”

Sebelum ini, bintang Amerika Syarikat, Jones, 36, merancang untuk bersara dari sukan ini selepas berdepan dengan Stipe Miocic pada musim panas depan. Namun, Aspinall yakin kemenangannya ke atas Pavlovich akan meyakinkan Hall of Famer itu untuk terus kekal dalam sukan ini.

Dia berkata: “Jika saya memukul sesiapapun di muka secara langsung, mereka akan tidur. Ia semudah itu dan Jon tahu tentang itu. Ia bukan sebuah penghinaan kepada Jon, saya benar-benar menyukai Jon dan dia salah seorang pemain kegemaran saya sepanjang masa.

“Saya mengaguminya, tetapi saya mahu berlawan dengannya dan saya rasa saya boleh menang. Berikan saya peluang, Jon. Biarkan saya melakukannya. Berikan saya pertarungan impian saya, mengapa tidak?”

Terdahulu, impian Aspinall untuk mengikut jejak rakan-rakan Brits Michael Bisping dan Leon Edwards hampir musnah apabila dia mengalami kecederaan beberapa hari selepas menerima pertarungan gelaran singkatnya.