KEJOHANAN Badminton Tertutup Johor 2023 semakin menghampiri kemuncak apabila beberapa pemain pilihan mara ke final dalam saingan yang berlangsung di DBC Sport Arena di Pontian pada Sabtu.

Perlawanan separuh akhir perseorangan lelaki bawah (B-21) pembukaan menyaksikan Ariffin Nazri meneruskan prestasi cemerlangnya apabila menewaskan pemain pilihan kejohanan, Azuan Amirul Imran 21-15, 21-15 dalam aksi yang menghiburkan selama 45 minit.

Ariffin mengekalkan ketenangannya untuk menamatkan perlawanan dengan cemerlang apabila dalam lima minit pertama mendahului mata 9-2. Amirul kemudian bangkit dan mengekalkan Ariffin dengan mendahului permainan 9-15.

Bagaimanapun, pemain yang berpengalaman itu tidak menandingi gaya permainan agresif Ariffin dan akhirnya menghadiahkan Ariffin kemenangan set pertama dengan mata 21-15.

Ariffin akhirnya mengatasi rasa gugupnya pada set kedua dan mara ke pusingan seterusnya apabila menewaskan Amirul dengan 21-15.

Pemain pilihan kejohanan, Azuan Amirul Imran terkandas di separuh akhir.

Dia bersedia untuk menentang musuh ketatnya, Wee Yee Tern yang menewaskan Liew Wen Jie 21-18, 21-16 dalam satu lagi perlawanan separuh akhir.

Ariffin yang gembira berkata dia tidak sabar untuk bertemu rakan sepasukan dari Johor pada perlawanan akhir dan menjangkakan pertembungan yang hebat.

“Saya gembira taktik saya berjaya dalam perlawanan ini dan berharap dapat meneruskannya momentum dalam perlawanan akhir.

“Saya mempunyai beberapa sesi sparring dengannya pada masa lalu dan percaya bahawa saya mempunyai yang lebih baik kelebihan dalam perlawanan akhir kami yang akan datang,” kata Ariffin yakin yang baru-baru ini cemerlang di Kejohanan Remaja Dunia BWF 2022 di Sepanyol.

Dania Sofea dari kelab Albert Sports mengatasi lawannya dalam masa 18 minit sahaja.

Dalam kategori B-16 tahun, juara bertahan kategori perseorangan wanita Dania Sofea mencuri tumpuan apabila mudah mengatasi Ng Jing Yee  21-3, 21-8 di separuh akhir.

ARTIKEL BERKAITAN : 600 pemain muda bersaing rebut kejuaraan Badminton Tertutup Johor 2023

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa kerana sentiasa memberikan sokongan mereka memastikan kejayaan dalam sukan ini. Saya akan memastikan mengekalkan kejuaraan ini esok sebagai hadiah untuk ibu bapa saya atas segala pengorbanan yang telah mereka lakukan dalam membentuk saya menjadi seorang atlet terkenal.

“Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada Persatuan Badminton Johor kerana menganjurkan kejohanan yang memberi peluang kepada pemain seperti saya untuk bermain menentang bakat terbaik dalam negeri,” katanya.