PEMAIN badminton wanita negara, Siti Zulaikha Azmi hanya tinggal satu kemenangan lagi untuk menamatkan kemarau pingat tujuh tahun Malaysia dalam perseorangan wanita dalam Kejohanan badmintin Remaja Asia (BAJC) selepas mara ke suku akhir.

Zulaikha, yang merupakan pilihan kedua dalam kejohanan itu, kekal tenang untuk menewaskan pemain Korea Selatan Kim Do-yeon 22-20, 21-16 pada pusingan ketiga di Dewan Sukan Among Rogo di Yogyakarta semalam.

Pemain berusia 17 tahun itu kini akan dijamin sekurang-kurangnya pingat gangsa jika melepasi pemain Taiwan, Huang Sheng-chun dalam aksi suku akhir hari ini.

Eoon Qi Xuan adalah rakyat Malaysia terakhir memenangi pingat dalam pertandingan itu apabila dia membawa pulang gangsa pada 2017.

“Saya sangat berterima kasih kerana menang hari ini (semalam). Saya cuba bertenang di mahkamah,” kata Zulaikha.

Kemenangan ini telah memberikan saya lebih keyakinan dan saya berharap untuk meneruskannya.”

Zulaikha adalah satu-satunya rakyat Malaysia yang tinggal dalam perseorangan perempuan selepas ‘debut’ menakjubkan Dania Sofea Zaidi berakhir.

Dania berhempas pulas dalam perlawanan pertama tetapi akhirnya tewas 19-21, 10-21 kepada pilihan kelapan dari China, Huang Linran.

Pemain berusia 16 tahun itu, bagaimanapun, mengekalkan harapannya dalam beregu campuran dengan bergabung dengan Datu Anif Isaac untuk memastikan kemenangan 21-14, 21-11 ke atas pemain Singapura, Mark Wong-Zheng Heng Li 21-14, 21-11 .

Anif dan Dania berdepan pertarungan sengit seterusnya menentang pemain China Lin Xiangyi-Liu Yuanyuan untuk tempat ke separuh akhir.

Dalam acara beregu lelaki, pasangan utama Aaron Tai-Kang Khai Xing terpaksa bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan pasangan Indonesia Dexter Farrell-Wahyu Agung 17-21, 21-15, 21-15.

Aaron-Khai Xing berkemungkinan akan menentang Xiao Gaobo-Xue Ziyu dari China peringkat seterusnya.