BAPA kepada bekas bintang Liverpool, Roberto Firmino meninggal dunia pada usia 62 tahun selepas mengalami serangan jantung.

Jose Roberto Cordeiro de Oliveira, ketika kejadian sedang bercuti bersama keluarganya di Dubai ketika dia jatuh sakit.

Keluarga Firmino setakat ini masih cuba menghubungi Kedutaan Brazil di UAE untuk membawa mayat bapanya kembali ke bandar kelahiran mereka, Maceio.

Seorang rakan memberitahu media tempatan: “Dia seorang lelaki yang sangat baik. Dia mempunyai jiwa yang sangat baik dan sangat lucu. Ini amat mengejutkan.”

Firmino menyifatkan ayahnya sebagai wira.

Dalam autobiografinya, bintang Al-Ahli Firmino itu menulis: “Tidak semua hero memakai topi, ada yang dipanggil Ayah. Ayah saya, Jose, adalah hero semasa saya kecil, sumber inspirasi dan contoh. Dia seorang lelaki yang murah hati, serius, jujur, yang berdedikasi kepada keluarga.”

Kelab zaman kanak-kanak Firmino, CRB, berkata: “Kelab de Regatas Brazil sangat sedih dengan berita kematian Jose Roberto Cordeiro de Oliveira, bapa Roberto Firmino, yang meninggalkan kami hujung minggu ini.”

“Dia sentiasa menjadi penyokong setia Galo de Campina dan sangat bangga dengan anaknya yang memulakan kerjayanya dalam bola sepak bersama jersi whirlpool. Berehatlah dengan damai, Jose Roberto.”

Keluarga itu telah berkongsi gambar-gambar percutian mereka di Dubai sebelum kematian Oliveira, termasuk satu gambar dia menikmati perjalanan ke taman hiburan.

Terdahulu, Firmino meninggalkan Liverpool musim panas lalu selepas menghabiskan lapan tahun di Anfield. Dia menyertai Reds dari Hoffenheim pada tahun 2015 dan merupakan sebahagian daripada skuad yang memenangi Liga Juara-Juara pada tahun 2019 dan Liga Perdana pada tahun 2020.