PASUKAN Chelsea perlu menang dalam saingan hebat bersama bekas pengurus, Jose Mourinho bagi mendapatkan pemain muda Bosnia, Amar Dedic.

Namun, Newcastle juga terlibat dalam perebutan perpindahan untuk bintang Red Bull Salzburg yang berusia 21 tahun.

Bukan itu sahaja, Arsenal, Barcelona dan Inter Milan semuanya telah membuat pendekatan untuk pemain bek kanan yang mengagumkan itu.

SunSport mendedahkan bahawa Chelsea telah mengawasi perkembangan Dedic menjelang jendela perpindahan Januari.

The Blues juga memerhati ke semua perlawanan Liga Juara-Juara musim ini, setidaknya empat perlawanan liga sejak November serta kelayakan Euro 2024 untuk Bosnia, begitu juga dengan Newcastle yang turut menjejaki 12 penampilan Dedic.

Pasukan Toon ingin menambah pemain pertahanan serba boleh untuk memberi perlindungan dan persaingan kepada Kieran Trippier dan bek kiri apabila diperlukan, terutamanya jika Lewis Hall akhirnya kembali ke Chelsea pada musim panas.

Pemain muda itu merupakan pemain bek kanan serba boleh yang boleh bermain di bahagian pertahanan, termasuk di bek kiri dan sudah menjadi kapten kelab.

Dia merupakan lulusan akademi belia di Red Bull Salzburg dan berada dalam senarai kelab ketika Erling Haaland menghabiskan dua tahun dengan pasukan gergasi Austria sebelum menyertai Borussia Dortmund walaupun Dedic dipinjamkan kepada Liefering sepanjang masa itu.

Bagaimanapun, Dedic kini mempamerkan aksi cemerlang dalam pasukan utama di Red Bull Arena. Prestasinya telah mendorong tawaran £21.5 juta (RM126.78 juta) dari Roma musim panas lalu, dengan Mourinho menjadi peminat terbesar dan berhasrat untuk mendapatkannya.

Walau bagaimanapun, Salzburg telah menolak tawaran itu dan Dedic terus menjadi pemain penting dalam pasukan, membantu pasukan Gerhard Struber menduduki tangga teratas Bundesliga Austria sekali lagi.

Namun, mereka berdepan dengan kesulitan untuk mengekalkan bintang muda itu pada tahun 2024. Roma dikatakan masih berminat tetapi boleh menarik diri dari mengejarnya kerana kontrak semasa Mourinho berakhir pada hujung musim ini dan pasukan Serie A akan berhati-hati dalam mengutamakan sasaran Portugis tersebut.

Dedic telah menandatangani kontrak baharu pada Januari, mengikatnya dengan juara Austria itu sehingga tahun 2027.

Pemain bakat terbaik itu telah menjaringkan lima gol dan memberikan tiga bantuan dalam 25 penampilannya musim ini, dan merupakan sebahagian daripada pertahanan yang hanya mengecapi sepuluh gol dalam liga setakat ini.