INSIDEN malang terjadi pada pertandingan Peru menentang Kanada pada Copa America 2024, gara-gara penjaga garisan tiba-tiba rebah di tepi padang.

Detik cemas berlaku semasa masa kecederaan separuh masa pertama ketika perlawanan sedang berjalan hari ini.

Pada masa itu, Kanada sedang bersiap untuk melakukan sepakan percuma di kawasan permainan Peru. Lapor dari New York Times, Humberto Panjoj rebah kerana cuaca panas yang mencecah 37 darjah Celsius di Children’s Mercy Park, Kansas, Amerika Syarikat.

Penjaga gol Kanada Maxime Crepeau bertindak pantas dengan berlari terus ke arah penjaga garisan. Crepeau kemudian menjerit kepada pengadil untuk menarik perhatiannya.

Tidak lama kemudian, pasukan perubatan menghampiri untuk menerima rawatan. Panjoj kemudian dibawa dengan pengusung ke tepi padang untuk rawatan lanjut.

Image

Ronald Araujo mengadu pening kepala akibat cuaca panas.

Awal minggu ini, pertahanan Uruguay Ronald Araujo mendedahkan dia telah digantikan semasa perlawanan pembukaan mereka dengan Panama merasakan kesan panas dan dehidrasi.

Pemain berusia 25 tahun itu bermain 45 minit pembukaan semasa kemenangan 3-1 Uruguay di Stadium Hard Rock di Miami tetapi tidak muncul semula untuk separuh masa kedua.

“Sebenarnya saya masih agak pening.

“Tekanan (darah) saya turun. Apabila separuh masa pertama tamat saya agak pening dan apabila saya sampai ke bilik persalinan tekanan saya menurun. Doktor berkata ia mengalami sedikit dehidrasi dan saya tidak dapat meneruskan untuk separuh masa kedua,” kata pertahanan Barcelona itu.