PENGENDALI Belanda Ronald Koeman sangat kecewa dan berkata pasukannya bermain sangat teruk menentang Austria pada Euro 2024.

Belanda tewas 2-3 kepada Austria pada perlawanan terakhir Kumpulan D Euro 2024 di Stadium Olympia, Berlin, awal pagi Selasa.

Dua gol Belanda dijaringkan oleh Cody Gakpo dan Memphis Depay. Sementara itu, tiga gol kemenangan Austria dijaringkan menerusi gol sendiri Donyell Malen, gol Romano Schmid dan Marcel Sabitzer.

Selepas perlawanan itu, Ronald Koeman mengkritik prestasi pemainnya ketika menentang Austria. Koeman menilai pasukannya bermain sangat teruk menentang Austria.

“Perlawanan menentang Perancis berjalan agak baik dengan keputusan seri. Tetapi kami bermain agak baik sebagai satu pasukan. Tetapi hari ini prestasi kami sangat teruk.

“Pemain bermain teruk dalam beberapa aspek,” kata Koeman seperti dipetik France 24.

Kemenangan ini menjadikan Austria berjaya mendaki dari tangga ketiga ke tangga teratas Kumpulan D dengan mengutip enam mata daripada tiga perlawanan.

Anehnya, Austria juga mempunyai hak untuk layak ke pusingan 16 Euro 2024 sebagai pemenang Kumpulan D.

Image

Dua gol Belanda dijaringkan oleh Cody Gakpo dan Memphis Depay. (foto : Euro 2024)

Ini adalah kali kedua Austria layak ke pusingan 16 Euro, selepas pada edisi 2020 mereka juga berjaya mara ke pusingan kalah mati.

Sementara itu, kekalahan ini bermakna Belanda terpaksa turun dari tempat pertama ke tempat ketiga dalam kedudukan Kumpulan D. Bagaimanapun, Belanda pasti layak ke pusingan kalah mati sebagai antara pasukan ranking ketiga terbaik.

“Saya boleh menamakan beberapa (kesilapan pemain kami). Kami memulakan (perlawanan) dengan teruk dalam banyak aspek. Kami tidak bertahan dengan baik. Terdapat banyak peluang untuk lawan.

“Kami tidak agresif. Kami juga kehilangan bola, terutama pada permulaan. Kami bermain dengan sangat teruk,” kata Koeman lagi.