KEMUNCULAN bakat baru paling cemerlang di Asia akan dapat disaksikan di Kejohanan Piala AFC B-23 yang bakal berlangsung buat pertama kali di rantau Asia Tengah di Tashkent, Uzbekistan bermula pada Rabu.

Kejohanan ini telah menjadi medan untuk beberapa ikon terbesar dalam bola sepak Asia dan dunia, termasuk pemain Jepun dan Liverpool, Takumi Minamino, warga Iran, Mehdi Taremi dan Alireza Beiranvand serta pemenang Piala Asia AFC™ UAE 2019 dan penjaring gol terbanyak Almoez Ali dari Qatar, dengan edisi 2022 bersedia untuk mencungkil generasi baharu masa depan.

Berlangsung dalam tempoh 19 hari, 16 pasukan terbaik benua itu akan menyajikan aksi mendebarkan sepanjang 32 perlawanan merentasi empat venue, tiga daripadanya di ibu negara Uzbekistan, Tashkent, iaitu Stadium Bunyodkor – yang akan mengadakan perlawanan pembukaan Rabu dan perlawanan akhir pada Jun 19 – Stadium Pakhtakor dan Stadium Lokomotiv, serta Stadium Markaziy di bandar Qarshi di selatan Uzbekistan.

Stadium Bunyodkor antara venue pembukan Piala AFC B-23.

Dalam aksi pembukaan, pencabar Kumpulan A, Iran dan pemenang tempat ketiga 2018 Qatar akan bertarung di Stadium Bunyodkor, manakala Australia bersiap sedia untuk menentang lawan Kumpulan B, Kuwait, yang akan menandakan kepulangan mereka selepas sembilan tahun di Stadium Markaziy, dengan kedua-dua perlawanan dijadualkan pada jam 6 petang.

Aksi hari pembukaan akan diteruskan di Stadium Pakhtakor pada sebelah malam ketika negara tuan rumah dan juara 2018, Uzbekistan memulakan kempen Kumpulan A menentang pasukan yang pertama kali membuat kemunculan, Turkmenistan pada 8:30 malam sebelum pencabar Kumpulan B, Jordan berdepan juara 2013 Iraq di Qarshi pada 10 malam.

Harimau Muda akan bertemu Korea Selatan aksi pembukaan Kumpulan C pada Khamis.

Perlawanan Kumpulan C akan bermula pada hari berikutnya apabila juara bertahan Republik Korea, yang menjadi pasukan pertama merangkul kejuaraan berturut-turut, menentang Malaysia di Stadium Lokomotiv pada jam 6 petang serta saingan ASEAN, Thailand dan Vietnam akan menghidupkan kembali perlawanan akhir pingat emas Sukan SEA yang memukau mereka, yang berakhir dengan memihak kepada Young Golden Stars di Hanoi dua minggu lalu, di Stadium Bunyodkor dua jam kemudian.

Kumpulan D akan menyaksikan pertembungan hebat antara juara 2016, Jepun dan Emiriah Arab Bersatu di Stadium Pakhtakor pada pukul 6 petang Jumaat sebelum Arab Saudi, naib juara pada edisi terakhir di Thailand, menentang Tajikistan di Stadium Lokomotiv pada pukul 8 malam.

Skuad Uzbekistan menyasarkan meraih gelaran kali kedua di halaman sendiri edisi 2022.

Seperti yang diketahui, Uzbekistan, Republik Korea, Iraq dan Jepun, semuanya telah dinobatkan sebagai juara sekali dan akan menyasarkan untuk mendapatkan gelaran buat kali kedua. Sementara itu, negara seperti Arab Saudi dan Vietnam akan berusaha sedaya upaya untuk mengatasi kedudukan naib juara mereka.

Dengan gelaran yang sangat diidamkan dipertaruhkan, edisi kelima Piala Asia AFC B-23, juga akan menyaksikan pelaksanaan penuh sistem teknologi video bantuan pengadil (VAR) melibatkan semua perlawanan untuk kali kedua berturut-turut, menjanjikan menggembirakan peminat yang ghairah di benua  Asia dengan pelbagai drama yang memikat hati.