Select Page

Fifa Forward 3.0 jadi agenda pertemuan Hamidin dan Presiden Fifa

Fifa Forward 3.0 jadi agenda pertemuan Hamidin dan Presiden Fifa

PRESIDEN Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa), Gianni Infantino dan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin telah bertemu untuk membincangkan dan mengenal pasti peluang untuk peringkat seterusnya pembangunan bola sepak di seluruh Malaysia.

Hamidin yang juga ahli Majlis FIFA selepas pemilihannya di Kongres Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) ke-33 pada 1 Februari 2023, pergi ke Paris untuk bertemu dengan Infantino pada petang The Best Fifa Football Awards 2022.

FAM telah terlibat secara aktif dalam program Fifa Forward, mekanisme yang mana Fifa mengagihkan pendapatannya kepada 211 persatuan ahlinya untuk membantu projek pembangunan bola sepak dan kedua-dua presiden itu dapat melihat kepelbagaian kerja yang dijalankan sehingga kini.

“Sentiasa berbesar hati untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan kami dari Persatuan Bola Sepak Malaysia yang telah menjadi contoh cemerlang bagaimana penglibatan berterusan dengan program Fifa Forward boleh bertahan lama dan jauh untuk mencapai kesan kepada pembangunan bola sepak.

“Pertemuan hari ini memberi peluang yang baik untuk melihat kembali banyak perkara yang telah kami capai bersama, dan melihat ke hadapan untuk apa lagi yang boleh kami sampaikan pada masa hadapan,” kata Infantino dalam laman web rasmi Fifa pada Selasa.

ARTIKEL BERKAITAN : Tahniah Datuk Haji Hamidin ! Ahli Majlis FIFA 2023-2027..

Program yang dirujuk oleh Presiden Infantino termasuk sokongan berterusan futsal dan liga wanita di Malaysia, serta pengubahsuaian ibu pejabat dan pusat latihan FAM baru-baru ini termasuk pemasangan padang rumput dengan lampu limpah dan naik taraf arena futsal ahli-ahli persatuan.

Sementara itu, ini kenyataan Hamidin semasa majlis yang sama.

“Kami mengadakan pertemuan yang baik dengan Presiden Infantino. Perkara pertama ialah Presiden Fifa, Gianni Infantino, sentiasa menerima dan mengalu-alukan semua Presiden, jika ada, perlu untuk mesyuarat dan mesyuarat penting hari ini mengenai program Fifa Forward 3.0,” ujarnya.

Video Terkini

Loading...