CRISTIANO Ronaldo dilihat memakai serban dan jubah khas Arab Saudi. Ronaldo, yang kini bermain di Arab Saudi, sedang meraikan Hari Kebangsaan Arab Saudi, yang akan jatuh pada 23/24 September. Pemain Al Nassr itu memakai pakaian tipikal Timur Tengah.

Dalam video yang dimuat naik oleh akaun Al Nassr di X (Twitter), Ronaldo memakai jubah bisht khas Arab Saudi, lengkap dengan kuffiyah di kepalanya. Ronaldo juga memegang pedang.

Video berdurasi lebih dua minit itu memaparkan kehidupan di Arab Saudi. Budaya Arab Saudi yang kini mula dikenali dengan sukan bola sepak menjadi inti cerita.

Bukan sahaja Cristiano Ronaldo, ada juga beberapa bintang yang berpakaian serupa. Sadio Mane dan Marcelo Brozovic juga memakai pakaian yang sama.

Bagi Ronaldo, ini bukan kali pertama dia menyambut Hari Kebangsaan Arab Saudi. Sebelum ini, dia pernah memakai jubah pada sambutan tahun lalu.

Tidak lama dahulu, Ronaldo turut kelihatan memakai jubah ketika bergerak. Bukan setakat meraikan, CR7 turut memakainya ketika berada di luar padang.

Sementara itu, jubah bisht yang dipakai oleh Ronaldo mengingatkan Lionel Messi. Bintang Argentina itu turut memakainya ketika menjulang trofi kejuaraan Piala Dunia 2022 di Qatar.

Cristiano Ronaldo telah bermain di Arab Saudi sejak akhir tahun lalu. Dia menyertai Al Nassr, selepas meninggalkan Manchester United.