JANGAN rosakkan kualiti perlawanan dengan mutu pengadilan yang buruk, cukup padang saja yang buruk, itu harapan penyokong Terengganu FC (TFC) menjelang final Piala Malaysia, malam ini.

Salah seorang penyokong, Muda Mat Ali, 62, berkata, penyokong kedua-dua pasukan mahu menyaksikan perlawanan menarik sambil diadili pegawai perlawanan yang berkelayakan.

Menurut Muda, penyokong TFC membawa harapan besar dari jauh untuk memberi sokongan kepada pasukan kesayangan bertemu Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Jelasnya, pengadil tidak seharusnya mencuri perhatian dengan membunuh kerancakan permainan apatah lagi tiada teknologi video bantuan pengadil (VAR) seperti dirancang Liga Bolasepak Malaysia (MFL).

“Penyokong boleh terima apa jua keputusan sama ada kalah atau menang kerana itu adat pertandingan namun kami datang dari jauh mahu menyaksikan 90 minit yang berkualiti.

“Tanpa bantuan teknologi VAR, tugas lebih berat menanti pegawai terutama perlawanan akhir dan sebagai penyokong, saya harap pengadil tidak berat sebelah kepada mana-mana pasukan” katanya.

Dia ditemui bersama hampir 150 penyokong TFC dari Kampung Wakaf Dua dekat Bukit Payung, Marang, semalam, sebelum bertolak ke ibu negara bagi memberi sokongan kepada skuad Sang Penyu.

Muda menjelaskan, pihaknya akan hadir dengan bertemakan kain batik sebagai kelainan dan memeriahkan suasana perlawanan akhir bersama beberapa kelab penyokong yang lain.

Katanya yang juga penyokong tegar TFC, kunjungan ke stadium keramat negara itu merupakan acara wajib penduduk kampung berkenaan setiap kali pasukan Sang Penyu melangkah ke final.

“Tema kain batik untuk disarung bersama jersi juga memang menjadi identiti kami sebagai tanda sokongan kepada negeri kesayangan dengan harapan dapat membawa pulang trofi Piala Malaysia.

“Memang kelebihan jelas memihak JDT namun pasukan ‘adik’ iaitu TFC II sudah membuktikan pasukan ‘underdog’ juga boleh muncul juara setelah mengalahkan JDT II dalam final Piala MFL,” katanya.