Oleh MOHD FARIQ

SELASA ini pasukan kebangsaan bakal membuat perhitungan untuk melayakkan diri sekali lagi ke pentas Piala Asia 2027 ketika menanti kunjungan Chinese Taipei di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Atas kertas, tugas sukar sedang menanti skuad Harimau Malaya jika mereka mahu kekal konsisten bermain di kejohanan tertinggi peringkat Asia.

Ini kerana pasukan bimbingan Kim Pan-gon yang kini menduduki tangga ketiga Kumpulan D Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 dengan meraih tujuh mata sepanjang lima perlawanan, sekurang-kurangnya perlu mendapatkan kemenangan 8-0 untuk meloloskan diri ke peringkat seterusnya.

Selain daripada itu, pasukan kebangsaan mengharapkan Oman menewaskan Republik Kyrgyz dalam aksi yang sama.

Misi bukan mustahil pemain negara mencari lapan gol di Bukit Jalil, Selasa ini.

Nampak sukar bukan? Apatah lagi pesta gol sudah menjadi misi wajib buat Harimau Malaya nanti.

Tapi kita jangan lupa sebenarnya pasukan kebangsaan memiliki kelebihan – bermain di depan penyokong-penyokong tempatan sekali gus inilah faktor paling utama untuk memberikan suntikan moral terbaik kepada anak-anak buah Pan Gon.

Komentar kali ini khas ditujukan penyokong-penyokong negara yang dituntut supaya turun memberikan sokongan kepada Harimau Malaya dalam memastikan mereka akan menjadi lebih baik dan bertenaga jika lautan Hitam Kuning dapat memenuhi Stadium Nasional nanti.

Kali ini skuad negara amat menagih sokongan kita semua.

Sepanduk kata-kata semangat buat Faisal dan Akhyar oleh penyokong Malaysia turut di bawa ke bumi Kyrgyzstan baru-baru ini.

Kita mungkin kehilangan Faisal Halim tetapi dengan pemain-pemain sedia ada kita sendiri sebenarnya sudah merasai betapa semangat perjuangan mereka bergerak seiring dengan prestasi sewajarnya.

Percayalah, kemenangan 8-0 sebenarnya tidak menjadi misi mustahil pun sekiranya kita semua bersama-sama memenuhi Stadium Nasional dalam perjuangan Harimau Malaya untuk layak ke Piala Asia.

Lebih tepat, tuntutan kita untuk menyaksikan pesta gol ke atas Chinese Taipei bukan berunsurkan fatamorgana (khayalan) tetapi ia lebih kepada aspek bahawa Harimau Malaya adalah maruah Malaysia yang tidak akan sesekali menyerah kalah tanpa berjuang.

May be an image of American football, football and text that says "12 FRI FRISH 5H KФE fam.org.my my f @FAMalaysiaOfficial Joma @FAMalaysia Jor X @FAM_Maaysia @FAMalaysia_"

Ultras Malaya tidak pernah jemu menjadi tulang belakang Harimau Malaya.

Kepada Ultras Malaya, anda sentiasa mengagumkan dan sokongan anda kepada pasukan Harimau Malaya tidak perlu disangkal lagi – luar biasa dan apa yang pasti, tidak lengkaplah Harimau Malaya tanpa Ultras Malaya.

Kepada pemain-pemain Harimau Malaya, anda diingatkan supaya mengeluarkan segala kudrat sedia ada kerana inilah landasan perang yang sebenarnya di mana kemenangan ini bakal menjadi memori manis buat seluruh rakyat Malaysia.

Akhir kata daripada penulis, anda – penyokong bakal menjadi Pemain Ke-12 negara dan bakal menjadi instrumen penting buat pasukan kebangsaan untuk terus melangkah gagah di laman sendiri.

INI RUMAH KITA!