MASON Greenwood telah ditahan polis sekali lagi. Manchester United sebagai kelab majikan sekali lagi meninggikan suaranya.

Greenwood ditangkap semula pada Sabtu. Penyerang berusia 21 tahun itu ditahan kerana cubaan merogol, paksaan dan keganasan fizikal.

Sebagai tindak balas, The Red Devils menegaskan mereka akan mengekalkan pemain itu digantung sehingga proses kehakiman dijalankan.

“Manchester United menyatakan bahawa pertuduhan jenayah telah difailkan terhadap Mason Greenwood oleh Crown Prosecution Service. Dia kekal digantung oleh kelab sementara menunggu keputusan proses kehakiman,” kata kenyataan MU, yang dilaporkan oleh Daily Star.

Greenwood didakwa dengan pelbagai pertuduhan dalam penahanan terbarunya. Dia didakwa dengan cubaan merogol, paksaan dan keganasan fizikal.

“Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota hari ini telah memberi kuasa kepada Polis Greater Manchester untuk mendakwa Mason Greenwood, 21, dengan cubaan merogol, terlibat dalam tingkah laku paksaan dan terkawal, dan serangan yang menyebabkan kecederaan badan sebenar.

“Pendakwa raya khas rogol dari unit kerja kes kompleks CPS North West mengesahkan dakwaan itu selepas menyemak fail bukti yang diterima daripada Polis Greater Manchester,” kata kenyataan CPS North West.

Greenwood telah ditangkap di kawasan Trafford. Dia segera ditangkap untuk laporan itu dan kemudian akan dibicarakan pada hari Isnin.

Ini adalah penahanan kali kedua dalam setahun. Pada bulan Januari, penyerang England itu turut ditahan kerana melakukan serangan seksual dan fizikal kepada teman wanitanya, Harriet Robson.

Kes itu menyebabkan Mason Greenwood diasingkan dari kem Manchester United. Beberapa penaja turut menarik diri daripada pemain itu termasuk pasukan kebangsaan England yang tidak lagi menyenaraikannya dalam skuad.