PASUKAN bola sepak Jordan bersedia untuk menghadapi perlawanan persahabatan terakhirnya petang ini menentang skuad Jepun yang menggerunkan dan pilihan muncul juara edisi ke-18.

Aksi itu amat penting buat skuad Jordan sebelum memulakan perjalanan kempen Piala Asia 2023 di Qatar.

Perlawanan menentang Jepun hari ini (waktu Doha) memberikan ujian penting buat skuad Jordan, kerana mereka ditempatkan dalam Kumpulan E bersama lawan hebat seperti Malaysia, Korea Selatan dan Bahrain.

Jepun pula akan menyertai Piala Asia dalam Kumpulan D bersama Iraq, Indonesia dan Vietnam.

Di bawah kendalian jurulatih Maghribi mereka, Hussein Ammouta, pasukan Jordan telah menjalani sesi latihan yang berintensiti tinggi sejak dua hari lalu.

Sesi ini bertujuan untuk memperkukuh sifat-sifat positif yang membezakan prestasi pemain dalam perlawanan sebelumnya ketika menewaskan Qatar, 2-1 pada aksi persahabatan Jumaat lepas.

Bersemangat untuk mempamerkan potensi penuh mereka, Nashama berhasrat menjadikan Jepun sebagai ujian terakhir mereka sebelum pertemuan dengan ranking 130 dunia, Malaysia.

Pemain Jordan memasuki padang semasa berdepan Qatar, Jumaat lepas.

Sebagai mematuhi strategi yang digunakan semasa perlawanan mereka menentang Qatar, pertembungan Jordan lawan Jepun akan dimainkan secara tertutup, tanpa sebarang penonton atau kehadiran media.

Langkah berjaga-jaga ini bertujuan untuk melindungi taktik dan strategi mereka daripada mengintip ketika Piala Asia semakin hampir terutamanya buat kedua-dua jurulatih yang akan mempunyai kebebasan untuk membuat pertukaran, membolehkan mereka menilai kesediaan majoriti pemain mereka yang dibawa ke Doha.