KETUA jurulatih Vietnam, Philippe Troussier telah memanggil 34 pemain Vietnam untuk sebagai persiapan menghadapi pusingan akhir Piala Asia 2023 pada Januari tahun depan, menurut Persekutuan Bola Sepak Vietnam (VFF).

Pemain yang dipanggil kali ini kebanyakannya adalah mereka yang menyertai sepanjang perlawanan Hari FIFA tahun ini. Mereka telah lama dilatih oleh jurulatih Perancis itu dan telah menguasai falsafah permainan yang dibina oleh jurulatih untuk pasukan Vietnam.

Jurulatih Troussier memberi peluang kepada beberapa pemain baru seperti penjaga gol; Nguyen Filip, pemain pertahanan; Le Ngoc Bao, dan Do Thanh Thinh, dan pemain tengah; Nguyen Hai Long. Nguyen Filip secara rasmi diberikan kerakyatan Vietnam pada 19 Disember, yang merupakan syarat yang mencukupi untuk penjaga gol itu melengkapkan prosedur bermain untuk pasukan kebangsaan.

Image

Sebelum kembali ke Vietnam untuk bermain untuk Kelab Polis Hanoi, Nguyen Filip menghabiskan lapan tahun bermain dalam Kejohanan Kebangsaan Republik Czech.

Sementara itu, Le Ngoc Bao dan Do Thanh Thinh merupakan sebahagian daripada skuad Vietnam B-22 yang memenangi Sukan SEA ke-30 dan beraksi di pusingan akhir Piala Asia U23 AFC 2020, manakala Nguyen Hai Long turut bermain untuk pasukan Vietnam B-22 yang memenangi Sukan SEA ke-31, dan kemudian mara ke suku akhir Piala Asia B-23 AFC 2022.

Sama seperti himpunan pasukan sebelum ini, jurulatih Troussier turut memanggil ramai pemain dari kumpulan bawah 23 tahun untuk membuat persiapan menghadapi perlawanan akhir Piala Asia B23 AFC 2024 yang akan berlangsung pada April tahun depan.

Image

Untuk persiapan menghadapi Piala Asia 2023, pasukan Vietnam dijangka berkumpul untuk latihan pertama pada 31 Disember. Troussier dan pasukannya akan menghabiskan beberapa hari berlatih di negara itu sebelum ke Qatar untuk latihan dan bermain perlawanan persahabatan dengan Kyrgyzstan sebelum kejohanan.

Pusingan akhir Piala Asia 2023 dijadualkan berlangsung bulan depan dengan penyertaan 24 pasukan dari Asia. Vietnam diundi ke dalam Kumpulan D bersama Jepun, Iraq, dan Indonesia.