MASA depan pengendali Terengganu FC (TFC), Tomislav Steinbruckner, sama ada kekal melatih kelab itu atau sebaliknya akan menjadi perhatian menuju penutup tirai tahun ini.

Prestasi hambar kedudukan keenam Liga Super yang berbaki satu perlawanan selain sekadar mara ke separuh akhir Piala FA menyaksikan jurulatih berusia 57 tahun itu gagal menepati sasaran dilletakkan.

Kekalahan di final Piala Malaysia, Jumaat lalu, pula melengkapkan kekecewaan TFC tatkala peluang melepasi peringkat kumpula Piala AFC tampak semakin pudar kecuali keajaiban berlaku.

Bagaimanapun beberapa kelab penyokong menyifatkan Steinbruckner wajar diberi peluang untuk kekal membimbing TFC pada 2024 bagi meneruskan kesinambungan dari musim ini.

Pengurusan stadium perlu ambil iktibar insiden Kanjuruhan elak berlaku di Malaysia

Presiden Kelab Penyokong Bolasepak TFC, Mohd. Isa Che Ariffin, berkata, sentuhan pengendali berasal Croatia itu tetap ditagih dengan syarat membawa masuk tonggak tempatan dan import lebih berkualiti.

Ujarnya, Steinbruckner berjaya membawa TFC ke pentas akhir Piala Malaysia dalam musim pertamanya bersama kelab itu dan separuh akhir Piala FA dengan pilihan pemain yang terhad.

“Dengan membawa masuk pemain lebih berkualiti dan bukan sekadar pelengkap, kami yakin Steinbruckner boleh membentuk sebuah pasukan mantap berbanding yang sedia ada.

“Gugurkan pemain import yang sekadar menjadi ‘penumpang’ dalam pasukan dan cari pengganti yang mampu menyumbang keepada pasukan termasuk tonggak tempatan.

“Daripada awang import yang ada, hanya Ivan Mamut, Habib Haroon dan Nurillo Tukhtasinov wajar dikekalkan selain pemain tempatan diketuai Shahrul Nizam Roshasni,” katanya kepada FLASH SUKAN.

No photo description available.

Nada sama turut disuarakan Pengerusi Kelab Penyokong Bola Sepak dan Futsal Terengganu, Mohd. Juslihadi Mohamad, yang menyifatkan Steinbruckner berada dalam kelas tersendiri musim ini.

Katanya, Steinbruckner memiliki falsafah bola sepak tersendiri selain berani meletakkan kepercayaan kepada ramai pemain muda TFC dalam kesebelasan utamanya.

“Dengan bajet yang mungkin berkurang pada 2024, TFC perlu mendapatkan tonggak import yang benar-benar berkualiti kerana kami tidak mahu mereka sekadar tangkap muat seperti tahun ini.

“Kurangkan pengambilan awang import yang tidak berfungsi sebaliknya fokus menambah kekuatan seimbang di bangku simpanan agar pasukan ada barisan 23 pemain yang handal,” katanya.