TIGA bintang Liga Perdana Inggeris yang belum pernah beraksi telah mendapat panggilan pertama mereka di England. Ketiga-tiga pemain ini akan menyertai England untuk kelayakan Euro 2024 menentang Malta dan Macedonia Utara.

Buat masa ini, Gareth Southgate memerlukan bantuan tambahan setelah beberapa pemainnya tercedera dalam pasukan England.

Ezri Konsa, 26, tidak pernah bermain untuk England sebelum ini walaupun menjadi pemain tetap untuk Villans dan dijangka menjadi salah satu pemain yang dipanggil menggantikan Lewis Dunk.

Ezri Konsa mendapat panggilan pertamanya. Foto : Reuters

Dunk mengalami kecederaan dalam perlawanan Brighton menentang Ajax dan terpaksa melepaskan perlawanan menentang Sheffield United pada hujung minggu.

Dua pemain yang terlibat dalam perlawanan epik 4-4 di Stamford Bridge juga telah dipanggil. Cole Palmer dan Rico Lewis juga mendapat panggilan pertama mereka ke dalam pasukan kebangsaan utama.

Palmer telah memberikan impak yang positif sejak mengambil peranan penting di Chelsea berikutan perpindahan musim panasnya dari Manchester City.

Cole Palmer juga akan menyertai England. Foto : Reuters

Dia mara lebih jauh menentang bekas pasukannya dan menjadi ancaman berterusan di Stamford Bridge sebelum menjaringkan penalti menyamakan kedudukan pada masa kecederaan.

Pemain tengah ini bakal menggantikan bintang Tottenham, James Maddison, yang terpaksa menarik diri daripada pasukan kerana kecederaan. Palmer mencorakkan nama dalam pasukan England pada Kejohanan U21 Euro dan terlibat dalam gol kemenangan pada perlawanan akhir menentang Sepanyol.

Sementara itu, Lewis telah membuktikan dirinya sebagai pemain yang boleh diharap untuk pasukan Pep Guardiola Manchester City walaupun baru berusia 18 tahun.

Rico Lewis juga berpotensi menyertai skuad senior Three Lions. Foto : Alamy

Pemain utiliti ini yang banyak beraksi sebagai bek penuh menikmati musim penampilan cemerlang tahun lalu. Dia diberi ganjaran dengan kontrak lima tahun baru di Etihad atas prestasinya yang cemerlang.

Pada musim ini, Lewis sudah membuat 10 penampilan dalam semua pertandingan. Dia bakal mengisi tempat kosong yang ditinggalkan oleh penyerang Newcastle, Callum Wilson, yang terpaksa menarik diri kerana kecederaan.

Buat masa ini, Jude Bellingham kekal berada dalam pasukan, namun dijangka tidak akan beraksi kerana kecederaan bahu yang dialaminya.