Select Page

Kes gaji pemain, Juventus akan dipotong 20 mata lagi ?

Kes gaji pemain, Juventus akan dipotong 20 mata lagi ?

JUVENTUS telah dihukum dengan potongan 15 mata dalam Serie A musim ini kerana kes bayaran perpindahan yang melambung. Kelab itu diancam dengan sekatan potongan mata lagi.

Juventus menghadapi dua masalah serius musim ini. Kes pertama ialah menaikkan nilai pindahan untuk ‘mencantikkan’ penyata kewangan.

Mahkamah Rayuan FIGC telah mengenakan penalti bagi kes tersebut iaitu pengurangan 15 mata. Ia lebih berat daripada tuntutan pendakwa raya iaitu pengurangan sembilan mata.

Juventus kini sedang memohon rayuan kepada Jawatankuasa Olimpik Kebangsaan Itali (CONI) terhadap hukuman ini. Namun, masih terdapat kes kedua yang menjerat mereka dan mengancam dengan hukuman yang lebih berat iaitu isu pembayaran gaji.

Kes ini berlaku apabila Juventus melaporkan bahawa pemain merelakan empat bulan gaji mereka semasa pandemik Covid-19 untuk membantu kewangan kelab. Ternyata apa yang berlaku sebenarnya ialah pemain hanya sukarela sebulan gaji dan masih menerima bayaran dalam bentuk lain di luar laluan kelab.

Dalam erti kata lain, Juventus dalam kes ini juga menipu penyata kewangan mereka untuk memastikan seimbang. Outlet Itali Corriere dello Sport melaporkan bahawa pendakwa FIGC merancang untuk menyaman Juventus untuk sekurang-kurangnya 20 mata dalam kes ini.

Kes ini dijangka lebih mudah dibuktikan di mahkamah kerana terdapat rakaman suara dan mesej yang menunjukkan pelanggaran tersebut. Manakala dalam kes pertama, buktinya lebih rumit memandangkan nilai pemindahan adalah relatif.

Video Terkini

Loading...