MISTERI menyelubungi pertukaran penjaga gol Maghribi, Yassine Bounou dalam perlawanan kedua peringkat kumpulan Piala Dunia menentang Belgium malam tadi.

Dikenali sebagai Bono, dia dinamakan dalam kesebelasan utama, menyanyikan lagu kebangsaan dan bersalaman dengan pemain lawan.

Tetapi dia tidak turun ke padang apabila permainan bermula dengan kekecewaan pengulas BBC, yang memaklumkan penonton pada minit ke-38.

Penjaga gol pelapis, Munir Mohand Mohamedi memulakan permainan menggantikan Bono, yang mengadu penglihatannya kabur dan pening.

Demikian menurut dua laporan berasingan daripada BBC dan L’Equipe, yang mendakwa dia mempunyai masalah dengan matanya dan mengalami pening sejurus sebelum perlawanan.

Ketiadaan Bono ternyata tidak penting kerana Maghribi mendapat kemenangan 2-0 hasil jaringan babak kedua Abdelhamid Sabiri dan Zakaria Aboukhlal.

Negara Afrika Utara itu mempunyai empat mata dalam Kumpulan F menjelang menentang Kanada Khamis depan.
Belgium pula berdepan cabaran sukar untuk mara ke pusingan seterusnya kejohanan itu apabila bertemu Croatia seterusnya.

Bercakap selepas kekalahan pasukannya kepada Maghribi, Roberto Martinez berkata: “Ia adalah keputusan yang sukar kerana gol pertama banyak menjejaskan keputusan. Ia adalah situasi bola mati, kami tidak dapat meneruskan permainan kami dan ia adalah permainan yang perlu kami fahami. Kami perlu bersama dan bertindak balas dalam perlawanan seterusnya. Itulah yang berlaku dalam Piala Dunia.

“Cara kami mempertahankan gol adalah cara kami mempertahankan sepakan percuma selama enam tahun, itu bukan isunya. Ia adalah bola yang bagus, ia tiada kaitan dengan set up.

“Saya fikir kami mempunyai momen yang baik tetapi kami tidak dapat mendapatkan peluang yang jelas, kami hanya mempunyai beberapa peluang separuh dan jika anda membenarkan gol itu dibolosi maka ia mengubah permainan secara radikal.

“Kami bolos gol, kami kehilangan ketenangan dan kami tidak dapat kembali ke suku permainan terakhir.

“Kami tahu Maghribi kental bertahan dan penguasaan kawalan bola di belakang dan kami tidak dapat memecahkannya. Perlawanan hilang daripada kami sebaik kami melepaskan gol.

“Kami perlu memastikan bahawa kami menjadi lebih kuat bersama-sama dan kami akan bersedia untuk perlawanan ketiga.”