PENGURUS kelab Chelsea, Frank Lampard bersedia untuk kembali kepada pengurusan bola sepak.

Legenda Chelsea itu telah lama tidak terlibat dalam kejurulatihan sejak tugasnya sebagai pengurus sementara Blues tamat pada akhir musim lalu.

Walau bagaimanapun, Lampard kini semakin hampir untuk kembali ke padang selepas dinamakan di antara finalis dalam proses temuduga untuk Charlotte FC.

Pasukan Major League Soccer (MLS) kini sedang mencari pengurus baharu selepas memecat ketua jurulatih Christian Lattanzio, walaupun dia membimbing mereka ke aksi playoff buat kali pertama dalam sejarah mereka.

Frank Lampard adalah antara finalis untuk kendalikan kelab Charlotte FC. Foto: Getty

Charlotte yang tewas 5-2 kepada New York Red Bulls dalam permainan dan berpisah dengan Lattanzio, menjadikan mereka mencari pengurus sepenuh masa ketiga sebelum permulaan musim ketiga kelab itu.

Menurut The Athletic, Charlotte kini hampir menamatkan proses temuduga mereka.

Dan Lampard, yang juga pernah mengurus Derby dan Everton, adalah di antara calon akhir bagi mengisi kekosongan jawatan itu. Walau bagaimanapun, dia bukan satu-satunya pilihan untuk jawatan itu.

Lampard berdepan saingan daripada bekas pengurus Aston Villa Dean Smith.

Ini kerana bekas pengurus Aston Villa, Dean Smith juga merupakan salah seorang calon akhir.

Pengalaman Smith sebagai ketua jurulatih terakhirnya adalah melatih Leicester musim lalu, walaupun tidak dapat membantu kelab itu mengelakkan penyingkiran ke Kejuaraan.

Apa yang boleh memberi kelebihan kepada Lampard adalah pengalaman terdahulunya dalam MLS.

Jurulatih berusia 45 tahun itu menamatkan kerjayanya di Amerika Utara dengan New York City FC.