PENINJU Logan Paul telah mengumumkan persaraannya dari tinju untuk memberi tumpuan kepada World Wrestling Entertainment (WWE).

Bintang sensasi Youtube itu baru-baru ini memenangi pertarungan pertamanya di gelanggang tinju, mengalahkan saingan dalam talian dan juara jiu jitsu Dillon Danis.

Hanya sebulan selepas itu, dia berjaya menewaskan ikon WWE, Rey Mysterio, untuk memenangi Kejuaraan Amerika Syarikat (AS). Kemenangan berturut-turut ini menyebabkan Paul membuat keputusan tentang bagaimana dia akan mengukuhkan masa depannya.

Dia memberitahu media Fox Business: “Saya rasa saya akan bersara dari (sukan) tinju. Saya dah melakukan secukupnya untuk mencapai rekod tidak tewas sepenuhnya 25-0. Saya akan menjadi ahli gusti sekarang.

“Tidak lagi ada wang dalam tinju, setiap syarikat akan muflis. Ahli gusti sepenuh masa. Mengalahkan Rey Mysterio. Adil dan saksama untuk Kejuaraan Amerika Syarikat.

“Hebat rasanya. Ia merupakan persembahan yang dominan. Beberapa ‘frog splashes‘, beberapa penumbuk, rasanya bagus.”

Peninju berusia 28 tahun itu pertama kali menceburkan diri dalam dunia tinju pada tahun 2018 dan seri menentang KSI, 30, hanya untuk kalah dalam pertandingan ulangan setahun kemudian apabila mereka menjadi profesional.

Kini, mereka menjadi rakan dan rakan perniagaan berikutan pelancaran minuman hidrasi Prime mereka.

Terdahulu, Paul turut berdepan dengan legenda tinju Floyd Mayweather, 46, pada pertandingan 2021 dan mengalahkan Danis, 30, dalam enam pusingan. Namun, masa depannya kelihatan berada di WWE setelah mengalahkan Mysterio dalam acara bayar-setiap-tontonan Crown Jewel untuk gelaran AS.

Walaupun masa depan Paul dalam dunia tinju kelihatan meragukan, dia tidak kekurangan cabaran dalam WWE.

Paul berkata: “Saya perlu mempertahankan tali pinggang kejuaraan ini, akan ada yang ingin mengambilnya dari saya. Seth Rollins, La Knight, Cody Rhodes. Sesiapa yang mahu, mereka boleh datang mengambilnya. Mr Bad Bunny. Saya mempunyai tugasan yang perlu dilakukan di WWE.”