PEMAIN tengah kelahiran Croatia, Marin Pilj, menjadi awang import ketujuh dan terakhir Terengganu FC (TFC) bagi menghadapi saingan Liga Malaysia (Liga M) 2024/25.

Pengendalinya, Tomislav Steinbruckner, berkata, pemain berusia 28 tahun itu sah menjadi milik TFC dengan kontrak setahun sehingga pengujung musim ini.

Menurut beliau, kehadiran Pilj melengkapkan barisan pemain TFC dengan kekuatan seimbang di semua posisi bagi mengharungi musim 2024/25 yang panjang.

“Kemasukan beliau (Pilj) sudah tentu memperkemaskan lagi kualiti pemain dan saya gembira melihat muka-muka baharu dalam bilik persalinan.

“Ini adalah awang import terakhir pasukan dengan beberapa pemain tempatan pula dipinjamkan bagi mencari minit permainan seperti Arif Fadzilah Abu Bakar dan Zueasyraf Zulkieflie.

“Pilj pemain yang mampu mengetuai posisi tengah selain turut memiliki kepakaran bola mati, jadi saya harap dia dapat memberi impak kepada TFC,” katanya kepada FLASH SUKAN.

ARTIKEL BERKAITAN : Marin Pilj dalam radar TFC selepas tamat kontrak bersama NK Varazdin

Marin Pilj dalam radar TFC selepas tamat kontrak bersama NK Varazdin

Marin Pilj milik TFC selepas tamat kontrak bersama NK Varazdin

Sebelum ini, TFC telah diperkuatkan Argzim Redzovic (Montenegro), Matthew Steenvordeen (Belanda), Nurillo Tukhtasinov (Uzbekistan) dan Manuel Ott (Filipina).

Turut mengisi kuota awang import ialah penyerang berasal Nigeria, Ismaheel Akinade dan Ivan Mamut, juga dari Croatia.

Sebelum menyarung jersi TFC, Pilj ialah tonggak NK Varazdin dalam Liga Croatia dengan 18 penampilan musim ini membantu kelab itu berada di kedudukan kelapan liga.

“Saya merancang untuk menguji keserasian pemain dengan mengadakan siri perlawanan pemanas badan di Lembah Klang penghujung bulan ini,” jelas Steinbruckner.