YANG Dipertua Negeri Melaka, Tun Dr. Mohd Ali Rustam, telah dipilih sebagai penerima Anugerah Tokoh Kepimpinan Sukan pada Majlis Anugerah Persatuan Penulis-Penulis Sukan Malaysia (SAM)-100PLUS 2023 yang akan berlangsung pada Khamis ini.

Naib Presiden SAM, Mohd Hazreen Mubarak, menyatakan bahawa pemilihan Mohd Ali sebagai penerima anugerah ini adalah sebagai pengiktirafan terhadap sumbangannya dalam bidang sukan seni mempertahankan diri.

Mohd Ali pernah menerajui Persekutuan Karate Malaysia (MAKAF) dan Persatuan Silat Malaysia (PESAKA), di mana kepimpinannya berjaya membawa kedua-dua badan ini dikenali di peringkat antarabangsa.

“Penglibatan Mohd Ali dalam arena sukan tidak dapat disangkal. Kejayaan kepimpinannya terbukti dengan pencapaian MAKAF dan PESAKA yang kini dikenali di peringkat antarabangsa,” kata Mohd Hazreen dalam kenyataan SAM pada Ahad.

Sepanjang tempoh beliau memimpin MAKAF, skuad karate negara mencapai pelbagai kejayaan, termasuk dikenali sebagai ‘lubuk emas’ di beberapa temasya sukan seperti Sukan SEA dan Sukan Asia. Di Kejohanan Dunia Persekutuan Karate Dunia (WKF) 2014 di Jerman, skuad negara meraih satu perak dan satu gangsa, pencapaian terbaik mereka setakat ini.

Kepimpinan Mohd Ali juga diiktiraf di peringkat antarabangsa, di mana beliau dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Eksekutif WKF. Selain itu, PESAKA turut mendapat manfaat daripada kepimpinan beliau selama 20 tahun, di mana beliau memberikan sentuhan ajaibnya kepada persatuan tersebut.

No photo description available.

Mohd Ali Rustam bersama Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia, Datuk Hamidin Mohd Amin ketika perasmian Kejohanan Piala Governor Edisi ke-2 di Melaka, November tahun lepas.

Majlis Anugerah SAM-100PLUS 2023 juga akan mengiktiraf atlet cemerlang serta wartawan sukan yang berpeluang memenangi hadiah wang tunai keseluruhan lebih RM50,000. Anugerah tersebut dibahagikan kepada enam kategori: Laporan Berita Terbaik (Media Cetak), Laporan Berita Terbaik (Media Elektronik), Ulasan Berita Terbaik (Media Cetak), Ulasan Berita Terbaik (Media Elektronik), Laporan Khas Terbaik (Terbuka), dan Fotografi Sukan Terbaik.

Pemenang terbaik keseluruhan dalam kategori kewartawanan sukan akan dinobatkan sebagai penerima Anugerah Siebel dengan hadiah wang tunai RM7,000 beserta trofi.