PASUKAN kebangsaan Brazil terpaksa memendam impian mereka untuk memenangi trofi Piala Dunia keenam di Qatar. Neymar dan kawan-kawannya gagal di suku akhir setelah tewas kepada Croatia dalam penentuan penalti.

Kegagalan Brazil mencetuskan kekecohan orang awam dunia maya, menonjolkan ‘karma’ terhadap gelagat pasukan kebangsaan Brazil terhadap kucing dalam sidang media menjelang perlawanan.

Seorang pegawai diketahui telah mencampak seekor kucing yang naik ke atas meja sidang akhbar ketika itu. Akaun Persekutuan Bola Sepak Brazil (CBF) dibanjiri komen selepas tindakan membuang kucing itu.

Kemuncaknya, pencinta kucing mengaitkan insiden itu dengan kekalahan Brazil malam tadi.

Akaun Troll Football, mendedahkan kekalahan Brazil adalah sumpahan kucing.

“Kucing ini telah menyumpah Brazil,” tulisnya.

Satu lagi akaun menyebut kekalahan Brazil sebagai karma.

Akaun popular di Brazil juga membincangkan isu insiden kucing dengan kekalahan Brazil.

“Sesetengah orang mengatakan Brazil disingkirkan daripada Piala Dunia oleh Croatia selepas pegawai media Brazil mencampak kucing liar semasa sidang media FIFA. ‘Sumpahan Kucing’?” menulis akaun Laporan Brazil.

Seperti yang diketahui, Brazil tersingkir menerusi sepakan penalti selepas seri tanpa jaringan sehingga 90 minit aksi.

 

Dalam penentuan sepakan penalti, Brazil gagal menewaskan Croatia. Dua penyepak Brazil, Rodrygo dan Marquinhos tidak dapat memasukkan bola. Kekalahan dengan keputusan akhir 4-2 membuatkan pemain Brazil menangis.

Neymar tidak lepas dari kesedihan. Setelah cuba menjadi kuat, bintang Brazil itu tidak lagi dapat menutup kekecewaan besar kerana gagal memimpin Brazil memenangi Piala Dunia keenam mereka.

 

ARTIKEL BERKAITAN : Tangan emas Livakovic bawa Croatia ke separuh akhir Piala Dunia, singkir Brazil menerusi sepakan penalti