BINTANG tenis Serbia, Novak Djokovic berjaya menewaskan Hubert Hurkacz dalam perlawanan pusingan terakhirnya di Kejohanan ATP Finals tetapi berdepan detik cemas sebelum kelayakannya ke separuh akhir disahkan.

Juara bertahan itu bangkit dari kekalahan Selasa kepada Jannik Sinner untuk menewaskan Hurkacz, yang menggantikan Stefanos Tsitsipas yang tercedera dengan set skor 7-6 (1), 4-6, 6-1.

Djokovic kemudiannya perlu berharap Sinner menewaskan Holger Rune agar dia boleh melangkah ke kejohanan terakhir musim sebagai lapan pemain terbaik tahun ini, dengan pemain Itali itu menang dengan set skor 6-2, 5-7, 6-4 memastikan dia layak daripada Green Group.

“Anak-anak saya akan tiba malam ini, jadi saya rasa saya tidak akan menontonnya. Saya telah melakukan tugas saya dan akan menghabiskan malam ini bersama keluarga. Esok saya akan risau sama ada saya telah layak atau tidak,” kata Djokovic selepas perlawanan.

Image

Djokovic kelihatan kecewa pada awalnya ketika dia tidak mempunyai jawapan kepada pukulan servis hebat Hurkacz, tetapi kemudian lawannya dari Poland itu membuat beberapa kesalahan dan Djokovic memenangi 10 mata berturut-turut untuk meraih keunggulan besar dalam tiebreaker.

Djokovic melakukan double fault yang memberikan peluang kepada Hurkacz untuk break dan mendahului 3-2 pada babak kedua. Kemudian, Hurkacz menyelamatkan dua ‘break point’ denga ace beberapa permainan dan terus memegang servis untuk menutup set itu.

Hurkacz melakukan rutin servisnya pada kelajuan 140mph (225kph) dan mengejutkan 24 ace berbanding enam ace Djokovic. Namun, Djokovic berjaya mengawal pertengahan set ketiga dan meningkatkan rekod kemenangan menentang Hurkacz kepada 7-0.

“Dia mempunyai salah satu pukulan servis terbesar di dunia. Ia sangat, sangat sukar untuk kembali, terutamanya di sini pada ketinggian hampir 300 meter (1,000 kaki). Saya menanti peluang apabila dia terlepas servis pertamanya, itulah satu-satunya peluang saya,” kata Djokovic.

Sinner telah mendahului Green Group dengan tiga kemenangan daripada tiga perlawanan dan Djokovic di tempat kedua dengan dua kemenangan. Rune berakhir dengan satu kemenangan, manakala Hurkacz dan Tsitsipas tidak mempunyai sebarang rekod menang.

Sementara itu dalam kumpulan lain, Daniil Medvedev sudah mara ke separuh akhir dengan dua kemenangan. Carlos Alcaraz dan Alexander Zverev masing-masing mempunyai satu kemenangan dan Andrey Rublev tidak memenangi apa-apa.

Apabila ditanya mengenai keputusan Rafael Nadal untuk bermain musim lain, Djokovic berkata: “Saya rasa akan bagus untuk sukan ini mempunyai sekurang-kurangnya satu lagi perlawanan antara Nadal dan saya. Itu saingan terbesar dari segi jumlah perlawanan yang dimainkan dalam sukan ini.”

“Jadi mudah-mudahan itu boleh berlaku. Dia seorang pahlawan yang hebat, dia seorang yang benar-benar tidak berputus asa. Dengan semua kecederaan yang dialaminya, dia terus maju melangkah. Jadi untuk dunia tenis, tiada keraguan ia berita yang menakjubkan bahawa dia akan kembali,” tambahnya.

Terdahulu, Nadal telah dibelenggu dengan kecederaan sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan tidak beraksi hampir sepanjang musim 2023. Namun, Nadal mengatakan dia telah berlatih dengan baik dan berhasrat untuk kembali pada tahun hadapan.