MUSIM 2023/2024 menandakan kali terakhir kepemimpinan Jurgen Klopp sebagai pengurus Liverpool. Pada mulanya, terdapat impian untuk meraih quadruple sebagai hadiah perpisahan untuk Klopp.

Namun, impian tersebut satu demi satu mulai pupus. Liverpool baru saja menelan kekalahan kepada Everton dalam perlawanan tertunda perlawanan ke-29 Liga Perdana Inggeris, awal pagi Khamis.

Bertandang ke Goodison Park, The Reds tewas dengan keputusan 0-2. Gol-gol yang membolosi ke dalam gawang Alisson Becker dihasilkan oleh Jarrod Branthwaite pada minit ke-27 dan Dominic Calvert-Lewin pada m-58.

Liverpool kini menduduki tempat kedua liga, dengan 74 mata. Dengan hanya tinggal empat perlawanan, peluang kelab Merseyside untuk bersaing dengan Arsenal dan Manchester City semakin rumit.

Image

Jurgen Klopp telah memutuskan untuk meninggalkan Anfield setelah tamatnya musim 2023/2024.

Dia berasa letih dan memerlukan rehat. Memang ada impian untuk meraih quadruple sebagai hadiah perpisahan.

Hajat itu mulai berbunga-bunga ketika Liverpool memenangi Piala Carabao, mengalahkan Chelsea dalam perlawanan akhir. Namun, sayangnya, impian untuk meraih quadruple sudah pasti gagal.

Ini kerana, Manchester United menyingkirkan The Reds pada peringkat suku akhir Piala FA. Liverpool kemudian dihantar pulang oleh Atalanta daripada pertandingan Liga Europa. Kini, saingan untuk juara Liga Perdana Inggeris juga berada dalam fasa yang getir.

Liverpool kalah dua kali dalam tiga perlawanan terakhir. Dengan hanya tinggal empat perlawanan, Liverpool akan menghadapi lawan yang sukar. Impian untuk meraih quadruple kini musnah.

Image

Liverpool menelan kekalahan di Goodison Park buat kali pertama sejak 17 Oktober 2010.

Dua daripada empat gelaran gagal diraih. Malah, dalam senario terburuk, Liverpool juga berkemungkinan gagal memenangi kejuaraan Liga Perdana Inggeris musim 2023/2024.

“Arsenal dan Manchester City harus mengalami saat-saat yang sangat buruk,” kata Jurgen Klopp penuh harapan dalam laporan BBC Sports

“Saya tidak tahu. Saya hanya dapat meminta maaf kepada orang ramai untuk hari ini. Kami sepatutnya berbuat lebih baik tetapi kami tidak melakukannya,” tambah pengurus dari Jerman itu.