BINTANG Brighton, Danny Welbeck mempunyai peluang awal untuk menjaringkan gol dalam pertembungan Liga Perdana Inggeris (EPL) Brighton dengan Tottenham awal pagi tadi, tetapi dihalang oleh penjaga gol Itali, Guglielmo Vicario.

Penyokong Tottenham Hotspur dengan pantas menyedari kebolehan penjaga gawang itu untuk mematahkan sepakan gol, sekali gus menggelarnya sebagai ‘penjaga gol terbaik dalam liga’.

Welbeck sendiri kelihatan terkejut dengan penyelamatan bola itu, dengan penyokong menikmati ekspresi wajahnya yang penuh kehairanan pada aksi penyelamatan yang luar biasa itu.

Seorang penyokong menulis di platform X (dahulunya dikenali sebagai Twitter): “Vicario adalah pemain Liga Perdana musim ini. Penjaga gol yang tidak masuk akal.”

“Vicario sukar dipercayai. Setiap minggu dia membuat penyelamatan yang saya tidak tahu bagaimana dia lakukan. Betapa hebatnya penjaga gol ini, kita benar-benar berjaya dengan jackpot besar,” tambah penyokong Spurs lain.

Seorang lagi menulis: “Vicario adalah yang terbaik dalam liga, anda tidak boleh berkata sebaliknya.”

“Memikirkan bahawa Guglielmo Vicario menelan perbelanjaan satu per tiga daripada nilai Andre Onana adalah luar biasa,” kata penyokong lain, membandingkan penjaga gol Itali itu dengan Andre Onana dari Manchester United yang mengundang perbezaan pendapat di kalangan penyokong.

Terdahulu, Vicario berpindah ke Tottenham dari pasukan Serie A, Empoli FC dengan nilai £17 juta (RM99.32 juta) pada musim panas setelah membuat permulaan yang menakjubkan dalam liga teratas England.

Kelab Serie A melepaskan peluang untuk menandatanganinya, walaupun dia kekal sebagai pilihan ketiga untuk pasukan kebangsaan Itali.

Vicario berjaya membuat penyelamatan yang menakjubkan, meninggalkan perlawanan tanpa gol, walaupun dia kemudian menerima gol pembukaan Brighton dari bintang muda, Jack Hinshelwood beberapa saat kemudian.